Ako vyčariť na vašom kozmetickom stolíku dokonalý poriadok

Dámy, aj vy máte problém udržať si na vašich stolíkoch, či zásuvkách, kde ukrývate svoje kozmetické poklady, poriadok? Či už je vaša kolekcia skrášľovacích prostriedkov veľká alebo malá, či obsahuje štandardné kúsky, alebo vzácne značky, rozhodne si váš kozmetický priestor zaslúži, aby v ňom vládol poriadok a prehľad. 

Že ste to už skúšali x-krát, a vždy to napokon skončilo pri veľkom chaose? Aj na udržanie poriadku vo vašom kozmetickom príslušenstve existuje niekoľko drobných, no efektívnych tajomstiev. Ak si chcete vytvoriť pre vaše drobné skrášľovacie poklady dokonale zorganizovaný priestor, máme pre vás niekoľko tipov a inšpirácií.

Prečo je to dôležité?

V prvom rade, nesprávne skladovanie vašich kozmetických produktov môže výrazne skrátiť ich trvanlivosť. Hoci veľa kozmetických výrobkov obsahuje konzervačné látky, ktoré trvanlivosť predlžujú, vystavenie slnečnému žiareniu a teplu môže ovplyvniť kvalitu určitých prípravkov a spôsobiť, že stratia svoju účinnosť. V najhoršom prípade môžu takto nedbalo skladované prípravky vyvolať alergickú reakciu. 

Preto sa odporúča skladovať väčšinu kozmetických výrobkov a produktov na chladnom a suchom mieste, napríklad v skrini alebo na toaletnom stolíku, hlavne mimo dosahu priameho slnečného žiarenia. Niektoré produkty je najlepšie skladovať pri izbovej teplote 22 stupňov, iné si vyžadujú ešte chladnejšie prostredie. Je dôležité, aby ste sa riadili pokynmi pre každý produkt zvlášť a čítali etikety. 

Ako si upratať svoju zbierku kozmetiky

Ak je pre vás dokonalý ranný mejkap pred odchodom z domu jednou z dôležitých nevyhnutností, o to viac by ste mali dbať aj na usporiadanie vašich kozmetických predmetov tak, aby vám túto rutinu uľahčili. 

Tip: Viete, ako si vytvoriť minimalistický šatník?

Zorganizujte si stolík, resp. celú kúpeľňu, či kozmetický kútik tak, aby vaše skrášovadlá boli pre vás ľahko dostupné, usporiadané, v bezpečí. A je jedno, či vaša rozsiahla kozmetická zbierka je snom každej ženy, alebo máte doma iba pár základných pomôcok.

Pretrieďte svoju kolekciu

Možno sa vám to nebude páčiť, ale najlepší spôsob a prvý krok, ako si udržať poriadok v kozmetike, je vyhodiť staré veci. Určite sa zbavte produktov po expirácii. Vyraďte duplikáty a čokoľvek, čo nepoužívate – buďte k sebe úprimní. Nemá zmysel držať sa výrobkov, ktoré vám nevyhovujú a zbytočne zaberajú miesto.

Vyhraďte si stabilný priestor

Či už ide o kúpeľňovú skrinku, zásuvku v spálni alebo pult, vďaka vyhradenému priestoru na kozmetiku je oveľa jednoduchšie udržať si poriadok. Keď je všetko na jednom mieste a úhľadne rozložené, môžete na prvý pohľad vidieť, čo máte, takže aj vaša príprava bude rýchla a jednoduchá.

Zoskupte si podobné výrobky

pexels-rachel-claire-5490778-1-300x200

Photo by Rachel Claire

Jedným z najlepších spôsobov, ako si efektívne usporiadať svoje kozmetické bohatstvo je triediť produkty podľa druhu: rúže, korektory, podkladová báza, očné tiene, maskary atď. Môžete tiež zoskupovať produkty aj podľa toho, ktoré často nosíte, napríklad kombináciu konkrétneho očného tieňa a rúžu.

Často používané má prednosť

Rovnako ako pri organizovaní šatníka, aj tu sa zamyslite nad tým, aké produkty používate najčastejšie a podľa toho si svoju kozmetiku usporiadajte. Ak používate toaletný stolík, odporúčame ponechať si horné zásuvky pre položky, po ktorých siahate najčastejšie, a spodné zásuvky pre položky, ktoré tak často nepoužívate. Uistite sa, aby ste veci, ktoré hľadáte, našli okamžite.

Make-up, ktorý používate stále, môžete vystaviť na ľahko dostupných plochách na podnose alebo v malom organizére - napríklad vedľa zrkadla, vďaka čomu budete mať rýchly prístup k tomu, čo potrebujete.

Označujte

Pre rýchly prístup si vytvorte jednoduché štítky pre krémy na tvár, očné výrobky alebo výrobky na pery. Ak chcete triediť svoje produkty podľa značky, môžete si vytvoriť štítok pre každú značku.

Použite rozdeľovače

Ak túžite po elegantnom a čistom vzhľade domácnosti, na skladovanie kozmetiky a všetkých drobných predmetov, ktoré nechcete mať vystavené môžete použiť štýlové zásuvky. 

To, že výrobky nie sú vystavené, však neznamená, že by nemali byť udržiavané čisté a upratané.

Rozdeľovače zásuviek pomáhajú pri zoskupovaní určitých typov produktov. Môžu tiež pomôcť, aby sa vaše predmety v zásuvke nerozkotúľali. Okrem toho vám umožňujú skladovať produkty aj vertikálne, čo šetrí miesto. Navyše, k mnohým modelom si môžete dokúpiť ďalšie kúsky, takže váš úložný priestor sa môže zväčšovať spolu s narastajúcou zbierkou.

Myslite na úsporu miesta

pexels-emma-bauso-2253834-1-300x200

Photo by Emma Bauso

Sťahovateľné košíky, organizéry a malé kontajnery pojmú všetku vašu zbierku bez toho, aby ste ju rozkladali na plochu. Štetce na mejkap zaberajú oveľa menej miesta, keď sú uložené vertikálne v malej okrúhlej nádobe alebo poháriku. Využite preto každý vertikálny priestor na ľahký prístup a úsporu miesta.

Tip: Takto šikovne si môžete skladovať nielen kozmetiku, ale aj gombíky, nitky, doplnky z galantérie.

Pravidelná kontrola

Aj keď sa veľmi snažíte, je tak ľahké stratiť kontrolu nad vaším kozmetickým príslušenstvom. Najmä ak ho používate každý deň. Bez ohľadu na to, pre ktorý organizačný systém ste sa rozhodli, uistite sa, že je to systém, ktorý vám naozaj slúži a dodržiavate ho. 

Nájdite si čas na to, aby ste veci vrátili na svoje miesto. Taktiež pravidelne kontrolujte svoje produkty a zbavujte sa všetkého, čo nepoužívate, aby ste mali neporiadok pod kontrolou a vyhli sa hromadeniu zbytočností. Produkty po expirácii tiež nekompromisne vyhadzujte.

Zľava doprava

Je vaše kozmetické príslušenstvo úsporné a jednoduché? Usporiadajte svoje produkty v zásuvke zľava doprava a v poradí podľa toho, ako často jednotlivé produkty používate. Ušetrí vám to pri rýchlom rannom líčení mnoho vzácneho času.

Poriadok aj vo farbách

Pre situácie, ktoré si vyžadujú špecifický vzhľad, môže byť ťažké prehrabávať sa desiatkami paliet očných tieňov. Vtedy oceníte, ak máte palety očných tieňov zoradené podľa farebných tónov od studených cez neutrálne po teplé odtiene.

Tip: Viete, ako sa nalíčiť pri business casual štýle obliekania?

Podnosy

Sklenený podnos na toaletný stolík môžete použiť na uloženie vyšších nádob, ako sú napríklad laky na vlasy a pleťové vody. Môže však slúžiť aj na iné, drobnejšie produkty - sponky do vlasov, gumičky a podobne. Len dávajte pozor, aby nebol príliš preplnený.

Ako zorganizovať kozmetiku v malom priestore?

Odporúčame vám rozdeliť si kolekciu kozmetiky na každodenné a príležitostné použitie. Veci, ktoré nepoužívate tak často, možno uložiť inde, čím sa uvoľní úložný priestor a umožní ľahší prístup k vašim zostávajúcim základným výrobkom.

Ak máte menej priestoru k dispozícii, myslite vertikálne. Šetrí to priestor a získate vďaka tomu jednoduchý prístup ku všetkému, čo potrebujete.

Niekoľko užitočných tipov

pexels-ron-lach-10557500-1-300x200

Photo by Ron Lach

Nech robíte, čo robíte, máte vo vašom kozmetickom kráľovstve stále neporiadok? Žiaden problém. Existujú jednoduché spôsoby, ako vášmu kozmetickému priestoru opäť vrátiť poriadok:

  • Na skladovanie vašich položiek môžete použiť nádoby na uchovávanie duplicitných produktov alebo profesionálny organizér na kozmetiku, ktorý vám pomôže vytvoriť si ľahko užívateľný a udržiavateľný systém. 
  • Make-up produkty by mali byť zoskupené buď podľa typu a farby, alebo do rôznych iných kategórií (veľkosť, častosť používania, príležitosť, značka), čím si ušetríte nervy a čas nielen pri rýchlom rannom líčení. 
  • Rúže a laky na nechty by mali byť zobrazené farbami smerom von, aby ste rýchlo našli správny odtieň.

Kľúčom je vyvinúť systém, ktorého sa budete môcť dlhodobo držať a pravidelne kontrolovať vašu zbierku make-upu, aby nebola príliš preplnená. Pravidelná kontrola a čistenie zároveň zabráni, aby sa do vašich kozmetických produktov zahryzli baktérie alebo ste zbytočne skladovali vo svojej zbierke veci po expirácii.

Typy organizérov na make-up

V súčasnosti máte k dispozícii veľa druhov organizérov na make-up. Pred výberom by ste  mali zvážiť, koľko miesta potrebujete pre všetky svoje produkty. Potom si môžete vybrať typ, ktorý bude pre vaše potreby najvhodnejší:

  • Rôzne podnosy a police
  • Tradičné škatuľky a boxy na make-up
  • Viacúrovňové alebo otočné organizéry
  • Organizéry s nastaviteľnými policami, so zásuvkami alebo s rozdeľovačmi
  • Kufríky a mnoho ďalších.

Dajú sa kúpiť v rôznych cenových kategóriách v závislosti od veľkosti a materiálu. Existujú tiež organizéry vyrobené z prírodných materiálov, ideálne pre tých, ktorí sa zaujímajú o udržateľnejší spôsob života a ekológiu. 

Ponuka je široká a všetky majú jedno spoločné: poskytujú pohodlné skladovanie a zároveň vyzerajú skvele aj na toaletnom stolíku s LED osvetlením. Vďaka organizéru sa môžete ľahko dostať k svojmu make-upu bez toho, aby ste sa prehrabávali hromadami neporiadku.

Výhody použitia organizéra 

Použitie organizéra je skvelý spôsob, ako mať svoje kozmetické potreby usporiadané. Môže tiež zabrániť strate alebo poškodeniu a ochráni váš make-up pred vonkajšími vplyvmi či rozliatím. Ak použijete tento typ úložného priestoru, môžete tak získať ľahší prístup k vašim výrobkom. Mat’ organizér ponúka okrem iného aj tieto výhody:

Ochrana pred škvrnami a poškodením

Okrem toho, že budete mať svoje kozmetické kráľovstvo organizované, budete tiež chrániť svoje produkty pred poškodením.

Poriadok na toaletnom stolíku

Používanie organizéra na ukladanie kozmetiky je skvelý spôsob, ako mať vo svojej zbierke poriadok. Pojme širokú škálu produktov a budete mať všetko pohromade, uľahčíte si hľadanie produktov, a tiež vám to ušetrí čas. Viete aké produkty máte a čo je potrebné doplniť.

Skvelé do malých priestorov

Organizéry sa vám budú hodiť aj vtedy, ak máte málo miesta. Sú navrhnuté s mnohými priehradkami naskladanými na seba, čím sa ušetrí cenné miesto na pulte. Make up si dokonca môžete vystaviť aj na štýlový sklenený podnos k vášmu zrkadlu.

Tip: Viete, ako si vybrať vhodné zrkadlo?

Ľahká dostupnosť

Organizér na make-up vám pomôže udržať ľahko prístupný, čo vám pomôže vybrať si dokonalý produkt na každú príležitosť.

Najlepšie (a najhoršie) miesta na uloženie kozmetiky 

pexels-mart-production-7290690-1-300x200

Photo by MART PRODUCTION

Parfum

Ak vám vaša obľúbená citrusová vôňa nedáva podobný závan sviežosti, ako keď ste si ju prvýkrát kúpili, je pravdepodobné, že je vystavená slnečnému žiareniu. Nie je potrebné skladovať vône v ich pôvodných škatuľkách, ale je dôležité chrániť ich pred slnečným žiarením a teplom. 

Správne skladovaná vôňa vydrží až päť rokov. Ak chcete predĺžiť trvanlivosť svojho obľúbeného parfumu, je najlepšie ich skladovať mimo slnečného žiarenia, na chladných a tmavých miestach. Dokonca ich môžete uchovávať aj v chladničke.

Make-up produkty

Aj pri kozmetike sa oplatí, aby ste ju uchovávali v zásuvke a pri kozmetickom zrkadle s LED osvetlením, ktoré však nie je priamo vystavené slnečnému žiareniu alebo vlhkosti. V kúpeľni sa na povrchu zráža voda a môže sa začať vytvárať pleseň.

Čistiace prípravky

Po otvorení čistiaceho prípravku je najlepšie ho spotrebovať jeden rok od dátumu otvorenia, aj keď sa uvádza dlhšia expirácia. Po vystavení vonkajším faktorom sa kvalita výrobku môže zhoršiť, najmä ak je uložený vedľa umývadla alebo sprchy, kde je vzduch presýtený vlhkosťou.

Hydratačné krémy a mlieka

Rovnako ako čistiace výrobky, ani zvlhčovacie krémy a mlieka by sa po otvorení nemali používať dlhšie ako rok. Ak začnete pozorovať zmenu farby, štruktúry alebo vône produktu, zbavte sa ich. Takisto zaobchádzajte aj s očnými krémami, pretože tenká pokožka okolo oka je obzvlášť citlivejšia.

Maskara

Maskara a ďalšie očné produkty majú najkratšiu trvanlivosť, pretože ak sa používajú príliš dlho alebo sú príliš často vystavené baktériám, môžu spôsobiť infekciu. Maskaru by ste mali vymieňať každé tri až šesť mesiacov, v závislosti od toho, ako často ju používate.

Rúž

Ak skladujete rúž na chladnom a suchom mieste, môžete ho používať až dva roky. Pozor na skladovanie rúžu v aute alebo na dne kabelky, pretože teplo ho môže roztopiť a ovplyvniť jeho zloženie a kvalitu.

Pleťové séra

Niektoré séra majú striktne danú trvanlivosť a ich používanie po dátume spotreby je podľa mnohých odborníkov neprípustné. Nechať fľaše dlho otvorené môže potenciálne zničiť účinnosť produktu veľmi rýchlo. Odporúčame mať tieto háklivé produkty na pleť uložené v určenom prostredí s kontrolovanou teplotou, ako je mini chladnička. 

Pýtate sa, aké produkty schovať do chladničky? Výrobky s vitamínom C, kozmetiku na omladenie pleti, retinol a všetky tie, ktoré majú tendenciu rýchlo oxidovať. Aj kozmetika z aloe vera, tonery a masky na pleť zostávajú trvanlivejšie pri nízkych teplotách.

Púdrové očné tiene, lícenky a ceruzky na oči

Keďže prášková kozmetika neobsahuje tekutiny, rýchlosť rastu baktérií je nižšia ako u iných kozmetických prípravkov. Môžete ich používať až dva roky, ale uistite sa, že si štetce dobre po každom použití vyčistíte.

Štetce na make-up

Štetce a hubky na make-up sú porézne, aby sa make-up dobre rozotieral. To z nich však robí ľahký cieľ na zachytávanie baktérií, odumretých kožných buniek, mastnoty, nečistôt a zvyškov make-upu. Ako často by ste ich teda mali čistiť? To závisí od toho, ako často ich používate. Ak používate štetce denne, odporúčame ich čistiť raz týždenne. 

Štyri chyby, ktorým by ste sa mali vyhnúť

pexels-shiny-diamond-3373727-1-300x200

Photo by Shiny Diamond

Príliš veľa kozmetických výrobkov môže byť požehnaním aj prekliatím. Bez ohľadu na to, koľko času, peňazí a energie vložíte do svojich kozmetických produktov, všetko vaše úsilie je zbytočné, ak svoje produkty neskladujete správne. Hoci obrázky vašej kozmetiky Instagrame môžu vyzerať skvelo, realita môže byť celkom iná. 

Ak chcete predĺžiť trvanlivosť vašich kozmetických výrobkov, je dôležité poznať správne (a nesprávne) spôsoby ich skladovania. Tu sú niektoré z najbežnejších chýb pri skladovaní make-upu, ktoré môžete robiť aj vy.

1. Vône skladujete na priamom slnku

Vaše flakóny síce vyzerajú pekne, keď sú vystavené, ale skladovať kozmetické výrobky na slnku dlhší čas určite nie je vhodné. Slnečné žiarenie môže spôsobiť rozpad chemických väzieb v parfume. Veľké množstvo tepla môže tiež zdeformovať alebo roztaviť plastové fľaše, takže je najlepšie uchovávať svoje produkty na chladnom mieste, aby zostali v dobrom stave.

2. Fľaštičky nechávate v kúpeľni otvorené

Väčšina z nás svoju každodennú starostlivosť o pleť vykonáva v kúpeľni. No práve teplo a vlhkosť zo sprchy môžu spôsobiť rýchlejšie odbúravanie účinných látok v produktoch. Tiež riskujete, že vytvoríte dokonalú živnú pôdu pre rast baktérií, najmä ak vaše produkty nie sú úplne uzavreté. Najlepšou možnosťou je uskladniť ich v suchej zásuvke alebo v masívnom toaletnom stolčeku, ktorý je odolný voči kolísaniu teplôt.

3. Sady make-upu ukladáte na seba

Keď máte palety naskladané na seba, tendencia je taká, že znova a znova používate tie na vrchu. Skúste si sady uložiť postojačky alebo v rade, aby ste videli, čo všetko vlastne máte. K tomu vám môžu pomôcť organizéry na palety.

4. Produkty ukladáte do zásuviek bez rozdeľovačov

Ak ukladáte svoje kozmetické produkty do zásuviek, udržujte ich v rozdeľovačoch do zásuviek alebo v kontajneroch. To vám umožní rozdeliť si vaše produkty podľa kategórií a do prehľadných sekcií.

​​Ako zistiť trvanlivosť kozmetických výrobkov?

pexels-kinkate-gruber-208052-1-300x200

Photo by kinkate Gruber

Expirácia znamená dátum, po ktorom už produkty nie sú odporúčané na používanie. Dátum musí byť vytlačený priamo na obale produktu. A to vo forme mesiac/rok alebo deň/mesiac/ rok. Napríklad symbol “Exp. 11/2023” znamená, že produkt by ste mali používať iba do novembra 2023. 

Výrobca po dosiahnutí tohto dátumu negarantuje, že produkt bude po dátume zdraviu nezávadný. Výrobky po tomto dátume môžu zmeniť svoju textúru, farbu, vôňu a ďalšie vlastnosti.

Na baleniach sa často nachádza aj piktogram otvoreného krému s číslicou a písmenom M, napríklad 24 M. Je to odporúčaná doba spotreby po otvorení produktu. Neotvorený výrobok vám môže vydržať aj celé roky, no po otvorení sa jeho doba spotreby skrátila na dva roky, alebo aj menej. Vždy si poznačte dátum, kedy ste ten-ktorý výrobok otvorili.

Aká je priemerná doba spotreby jednotlivých produktov?

Vo všeobecnosti sa po otvorení uznávajú nasledovné odporúčania dátumu spotreby (ktoré sa v závislosti od niektorých výrobcov môžu líšiť):

  • produkty s UV faktorom - maximálne jeden rok
  • prípravky na oči - 3-6 mesiacov
  • púdrové produkty (púdre, rozjasňovače, lícenky, bronzer) - maximálne 1-2 roky
  • ceruzky na oči a pery, očné tiene, rúže a lesky - 1-2 roky
  • make-up - 1-2 roky maximálne
  • starostlivosť o pleť - 16-18 mesiacov maximálne
  • laky na nechty - 2 roky
  • krémové a tekuté rozjasňovače, lícenky – 6-12 mesiacov
  • parfum - 5 rokov
  • prírodná kozmetika – maximálne jeden rok

Na záver

Možnosti, ako usporiadať svoj make-up sú nekonečné, neexistuje ten jediný správny. Možno budete prekvapení, že keď sa začnete riadiť niekoľkými jednoduchými radami, vaša rutina ranného líčenia bude pre vás oveľa príjemnejšia, bez stresu, či chaosu. Tak, ako je dôležité mať poriadok vo svojom živote, preneste si ho aj do svojho kozmetického kráľovstva, poličiek a zásuviek. Uvidíte, že starostlivosť o detail sa vždy oplatí.  

Veľa šťastia pri triedení a organizovaní!

Dominika Blchová, obsahový a SEO špecialista