Ako si vytvoriť prehľadný a profi šatník snov

satnik-skrine

Fotka od Eduardo Silva Barbosa z Pixabay 

Čo môže dámy desiť ešte viac ako predstava neupratanej domácnosti? No predsa myšlienka na neporiadok v šatníku. Zúfalý výkrik: “Nemám čo na seba!” pritom väčšinou pramení práve z neschopnosti zorganizovať si šatník tak, aby sme v ňom mali dokonalý prehľad a vždy siahli po tom, čo potrebujeme. 

Ak aj vy vo svojom šatníku ukrývate strašiakov v podobne chaosu a neporiadku, nezúfajte. S niekoľkými dobrými radami a inšpiráciami doňho opäť môžete vniesť perfektnú organizáciu. Kde teda začať?

Preč s nepotrebným 

Keď už ste sa odhodlali na veľký krok urobiť si poriadok v šatníku, začnite tým zásadným: zbavte sa všetkého, čo je vo vašom šatníku prebytočné a čo už aj tak nenosíte. Raz za čas každá skriňa potrebuje pretriediť a nadýchnuť sa do nového života. Uvidíte, aký dobrý pocit vám to prinesie a zistíte, koľko priestoru zrazu máte k dispozícii.

Ak ste vždy snívali o tom, ako si vytvoriť efektívny biznis šatník úspešnej ženy, tento krok jednoducho nemôžete vynechať. Prinesie to do vášho ranného rozhodovania o tom, čo na seba, väčšiu efektivitu, jasnosť, ľahkosť aj radosť. Nebojte sa, nie je to nič ťažké. Jednoducho si vytvoríte tri kopy: “Ponechať si” - “Darovať/Predať” - “Vyhodiť”, a triedenie sa môže začať…

Chce to poriadok

Ak ste si isté, že teraz máte naozaj v šatníku iba to, čo tam naozaj chcete, je dôležité veci v šatníku chytro zorganizovať. Tu je niekoľko dobrých rád, podľa ktorých si môžete zariadiť svoj šatník: 

  • Využite čo najviac poličiek, priečok, kontajnerov, háčikov, vešiakov, oddeľovačov; čím viac oddelených zón šatníka, tým lepší výsledný prehľad, a to bez ohľadu na to, či máte na seba iba pár kúskov, alebo nádhernú veľkú šatníkovú skriňu plnú oblečenie ako operná diva.
  •  Rozdeľte si jednotlivé položky šatstva pekne podľa druhov: džínsy, nohavice, svetre, šaty, sukne, atď. V šatníku ich usporiadajte podľa výšky a objemnosti. Vrchné diely uložte do kratších políc alebo nižších regálov, nohavice patria na vešiak s háčikom, alebo strednú policu, dlhé šaty a objemné kabáty nájdu miesto vo vyšších regáloch a priestranných policiach.
  • To, čo používate najčastejšie, by malo byť najprístupnejšie a vždy po ruke. To, po čom siahate naozaj zriedka - napríklad veľký pršiplášť - patrí dozadu. 
  • Ak máte veľa šiat a veľký šatník, prečo sa nepohrať s farebnosťou a nezoradiť si jednotlivé kúsky oblečenia podľa farieb? Poteší to vaše oko hneď pri otvorení šatníka a môžete si vybrať tú farbu, na akú náladu sa v ten deň cítite.
  • Osobitné miesta  odporúčame vyhradiť pre doplnky. Jednu poličku venujte klobúkom, jednu zásuvku opaskom, jeden vešiak všetkým dvanástim šálom, ktoré v zime tak milujete.
  • Tvrdíte, že vo vašom šatníku jednoducho musí vládnuť neporiadok, lebo má málo poličiek? Väčšina nábytku ponúka možnosť, ako si ďalšie poličky jednoducho pridať. Neuspokojte sa s málo, vytvorte si nové priestory, oddeľujte, dokúpte si výsuvné koše, kontajneríky, atď.
  • Topánky tiež dokážu zabrať v našich šatníkoch veľa miesta. Ak nemáte po ruke Pána Božského, ktorý vyčaroval pre svoju Carrie miestnosť na topánky veľkú, ako jedna obývačka, budete si musieť poradiť nejako ináč. Aj na ne určite použite poličky, nenechajte ich nahádzané na jednej kope. Poukladajte si ich podľa farby, typu či veľkosti.
  • A nezabudnite ani na starostlivosť o svoju bielizeň. Vaše intímne kúsky oblečenia si zaslúžia vkusný a šikovný organizér pre spodnú bielizeň.  

Čo obsahuje šatník úspešnej ženy dneška

zena-uspesna-biznis

Autor/ka fotografie: Moose Photos

Jedna vec je, mať svoje veci perfektne uložené v kvalitnej šatníkovej skrini, ktorá je súčasťou dokonole zladenej spálňovej zostavy, ale druhá vec je, vedieť, čo do nej vlastne patrí. Aj vás straší otázka, či je vo vašej garderóbe naozaj všetko, čo by tam malo byť a či tam niečo nechýba?

 Áno, mať vo svojom šatníku presne to, čo si váš životný štýl vyžaduje - teda ani menej, ale ani oveľa viac - je umenie. A nebojte sa, nejdeme vás teraz zahŕňať tisíckami prísnych pravidiel o tom, čo musí mať každý ideálny šatník. Ideálny šatník je totiž taký, ktorý odráža dokonale váš štýl, osobitosť, temperament, životný režim a potreby.

Nájsť si svoj štýl 

Už ste si niekedy odpovedali na otázku, čo je práve ten váš štýl obliekania? Pretože v jej odpovedi sa skrýva tajomstvo optimálneho zloženia vašej garderóby. Nemusíte sa pritom zamotať v študovaní stoviek súčasných trendov a celé dni stráviť zahrabané v katalógoch a módnych časopisoch. 

Vychádzajte pri definovaní vášho štýlu z vášho vkusu, intuície, typu osobnosti a samozrejme z vašich životných aktivít. Akú prácu vykonávate, aké sú vaše hobby, kde a ako najčastejšie trávite svoj čas… 

Kapsulová metóda

Ak ste si dokázali určiť svoj štýl, podľa neho si môžete vytvárať postupne váš šatník. S tým úzko súvisí aj najnovší trend skladania garderóby - tzv. kapsulová metóda. Znamená nerozbehnúť sa bezmyšlienkovito do obchodov a nakupovať z každého rožka troška podľa toho, čo na nás zamáva z výkladu. 

Naopak - kapsulový šatník sa vytvára budovaním základných zložiek nášho oblečenia, ku ktorým sa predvídavo a s vkusom dokupujú ďalšie kúsky, ktoré s nimi skvele ladia. Tak vám vzniknú akési kapsule - viaceré modely oblečenia, navzájom dobre kombinovateľných a jemne variovaných. Aj súčasná móda sa totiž riadi nie zásadou: „čím viac, tým lepšie”, ale zásadami kvality, súladu a minimalizmu.

Tip: Pozrite si najnovšie inšpirácie pre minimalizmus v bývaní.

Business casual - zlatá stredná cesta

Ak si chcete vybudovať čo najuniverzálnejší šatník a ste pracovne zaneprázdnená úspešná žena, najlepšou voľbou bude určite ladiť ho v štýle business casual - čiže príležitostného formálneho oblečenia, aké sa vyžaduje v mnohých zamestnaniach. 

Aj tu však platí, že chápanie tohto termínu sa môže líšiť od krajiny ku krajine, od spoločnosti k spoločnosti. Jednoducho si vybudujte váš business casual, ladiaci s vašimi potrebami, vkusom, požiadavkami vašej práce a zvyklosťami miesta, kde žijete. V čom nemáte voľbu, to sú roztrhané, rozpárané, fľakaté, pokrčené, nevhodné veci - ale o tom snáď ani netreba hovoriť.

Čo je business casual:

Hľadajte vo svojom šatníku a štýle rovnováhu medzi formálnym a uvoľneným vzhľadom, medzi neutrálnymi a veselšími farbami. K základným odtieňom business casula štýlu - modrej, čiernej, bielej a sivej pokojne pridajte aj pár odvážnejších kúskov. Čo by vo vašom šatníku modernej business ženy teda nemalo chýbať a urobí ho profi?

  • kvalitné kostýmové nohavice (či už široké, slim, alebo fit - majte ich po ruke viac, aby ste ich mohli striedať a prakticky dopĺňať k vrchným častiam)
  • ceruzková sukňa v neutrálnej farbe (najlepšie v dĺžke po kolená)
  • k jednofarebným kvalitným blúzkam si doprajte aj nápadnejšiu hodvábnu blúzku so zaujímavou potlačou
  • sako - čierne, sivé či béžové ako skvelý doplnok k blúzke
  • puzdrové šaty - jednoduchosť sama o sebe, ktorá nepotrebuje žiadne ďalšie vylepšenie
  • džínsy - kvalitné, dobre padnúce, nesmrteľné; kto by ich nechcel v šatníku? (pozor, niekde podľa business casual dress code džínsy nie sú dovolené)
  • elegantný kardigán - môže byť aj vo veselšej farbe na uvoľnenejšie chvíľky
  • topánky - lodičky ako základ (ideálne telovej farby); business casual topánky by mali mať ideálne uzavretú špičku (ak pracujete vo formálnejšom prostredí); pokojne siahnite aj po nízkych topánkach, napríklad zaujímavých mokasínach
  • kabelka - ono sa to nezdá, ale kvalitná a vkusná kabelka nám dokáže dodať niekedy viac sebavedomia a radosti, ako večerná róba, však dámy? Aj tu platí - roztrhané, odreté, ošúchané, obnosené rovná sa nepoužiteľné
  • doplnky - náušnice, retiazky, brošne - to všetko je nedeliteľnou súčasťou business casual - smelo do toho

Samozrejme, toto sú len základné kúsky - akýsi business casual basic, ktorý môžete doladiť a ozvláštniť oblečením podľa vášho vkusu. Nezabúdajte vždy siahnuť po vhodnom kúsku na tú-ktorú situáciu.

Tip: Viete, ako si vybrať vhodnú podprsenku pre akúkoľvek príležitosť?

Čo nie je business casual:

  • legíny, bežecké nohavice a ďalšie športové odevy
  • šortky
  • domáce oblečenie, pyžamo
  • tričká s kontroverznými nápismi či obrázkami
  • poškodené, zničené, vyblednuté kúsky odeva
  • sandále, žabky, otvorené špičky topánok
  • príliš krátke minisukne
  • príliš hlboké výstrihy
  • oblečenie, ktoré príliš odhaľuje, priesvitné veci
  • tenisky (v mnohých prípadoch sa však na pracoviskách s business casual dress code kvalitné, zachované tenisky akceptujú)

Nech už uprednostňujete akýkoľvek štýl, doprajte svojmu oblečeniu čo najlepšiu starostlivosť a precízne ich ukladajte. Ak nie ste práve majster v tejto činnosti, pokojne sa spýtajte priateľky, ktorá má v malíčku všetky techniky skladania oblečenia. Vaše obľúbené kúsky sa vám za to odvďačia.

Ideálne miesto pre váš šatník

satnik-prazdny-satna

Fotka od Luis Rainero z Pixabay 

Ak máte vyjasnené, čo by malo byť vo vašom šatníku a ako to usporiadať, nemenej dôležité je vedieť aj to, kde by mal šatník ideálne byť umiestnený. 

Ani na túto otázku však neexistuje univerzálna odpoveď, závisí to od vašich osobných potrieb a životného štýlu. Musíte sami zvážiť, kde ho budete najviac potrebovať. 

Najlepším miestom na uloženie oblečenia sú, samozrejme, šatníky ako samostatné miestnosti. Je však dôležité, aby ste mali v takom prípade dostatok priestoru, aby ste sa mohli voľne pohybovať, obliekať, žehliť a ukladať oblečenie všetkých členov domácnosti. Tu by mohli byť ideálnym riešením posuvné dvere do puzdra, ktoré vám ušetria miesto a pôsobia elegantne.

Ak nemáte na vašu garderóbu samostatnú miestnosť, väčšina šatníkov sa umiestňuje v blízkosti kúpeľne, spálne, alebo priamo do spálne. (Tu by ste však mali zvážiť, najmä ak ide o šatník pre všetkých členov rodiny, či nebude jeho umiestnenie v spálni rušiť vaše súkromie.) Často šatník nájde svoje miesto aj v predsieni, pri vchode.

Jednoducho, vyberte si na váš šatník miesto, ktoré bude preň najpraktickejšie a skvele zapadne do prostredia.

 

Tip: Ak vám ide o vytvorenie elegantnej atmosféry, na tienenie vyskúšajte rímske rolety, ktoré pôsobia honosným štýlom.  

Chce to vzduch 

Ak ste si zariadili dokonalý šatník ako samostatnú miestnosť a ste naň pyšné, nezabudnite mu zabezpečiť aj adekvátne prúdenie vzduchu a vetranie. Skvelým riešením je inštalácia vetracej mriežky do sadrokartónu. Zohľadnenie prúdenia vzduchu je dôležité, aby ste mali istotu, že všetko vaše oblečenie zostane svieže a bez zápachu. 

Ak však vaša šatníková skriňa má okná, nebudete musieť vetraniu venovať zvýšenú pozornosť, pretože okno tento problém vyrieši. 

Čo ešte vášmu šatníku chýba k dokonalosti

Ak máte to šťastie, že máte na šatník veľa priestoru, môžete uvažovať ešte ďalej a urobiť si z vášho šatníka naozaj dokonalé miesto:

  • Čo takto zrkadlo na dverách? Nielenže vám skvelo poslúži, ale bude aj krásny dizajnovým prvkom.
  • Ak máte naozaj veľa miesta, nainštalujte si do šatníka aj žehliacu dosku.
  • Či už je vaším šatníkom veľká skriňa, alebo samostatná miestnosť, prečo k nej nepoložiť aj elegantné kresielko, aby ste si navodili dojem, že práve kupujete u Chanela?
  • Pri navrhovaní šatníka alebo šatníkovej skrine sa odporúča zvoliť biele alebo neutrálne, pokojné farby stien, tak bude celé prostredie pôsobiť útulnejšie.
  • Hrajte sa s dizajnom, materiálmi, odtieňmi. Môžete ísť v štýle do ozdobného baroka, masívneho dreva, alebo ísť cestou industriálneho dizajnu a zvoliť police z tmavého kovu.

Osvetlenie šatníka

Ideálna šatníková skriňa by mala mať aj správny zdroj svetla - nie príliš jasný a nie príliš tmavý. Ak je vaša šatníková skriňa dostatočne veľká na to, aby sa do nej zmestil závesný a niekoľko bodových svetiel, je to úplne ideálne. Ak však nie je dostatočne priestranná, postačia halogénové svetlá umiestnené v rímsach alebo nastaviteľné bodové svetlá, ktoré zvýraznia vnútro šatníka.

Na podporu hlavného svetelného zdroja a pomoc pri hľadaní dokonalého oblečenia sa možno oplatí pridať ďalší svetelný zdroj, ktorý osvetlí celý interiér. Skvelou voľbou sú napríklad LED-pásy, samolepiace lampy na batérie alebo osvetlenie namontované v tyčiach na vešiakoch.

Na záver

Ak ste našli vášmu šatníku to najlepšie miesto vo vašom dome, zvládli všetky triky na to, aby ste si ho perfektne zorganizovali a zariadili, nezabúdajte na to najzábavnejšie a najvzrušujúcejšie, čo robí váš šatník skutočne dokonalým: fakt, že vaša garderóba dokáže odrážať váš charakter, životný príbeh a rozprávať tak okoliu a svetu, kým naozaj ste. Nebojte sa to povedať.

 

Alexandra Tinková, obsahový a SEO špecialista