Ako si vybrať správne funkčné športové oblečenie?

sportovni-obleceni-boty-hubnuti-flaska

Image by senivpetro on Freepik

Beh, cyklistka alebo posilňovanie vo fitness? Nech už preferujete ktorýkoľvek druh športu, určite sa počas športovania chcete cítiť pohodlne. Športovanie však prirodzene vedie k nadmernému poteniu, a to zas k nepohodliu. Navyše, ak sa oblečiete nevhodne, nebudete sa vedieť na šport sústrediť, nesprávne sadnúce tričko alebo tenisky vás navyše môžu obmedzovať.

Cvičenie vás dostane do formy, nabudí vás endorfínmi, má pozitívne účinky na vašu psychiku. Nestačí však mať iba kvalitné športové vybavenie a náčinie, do ktorého ste ochotní investovať stovky eur, rovnako dôležité je aj kvalitné športové oblečenie. 

Prečo je kvalitné športové oblečenie dôležité?

Počuli ste už radu: Oblečte sa pre úspech? Možno to vo vás evokuje pracovný pohovor, no toto odporúčanie sa pokojne môže viazať aj na športové aktivity. Oblečenie, ktoré si vyberiete, totiž dokáže ovplyvniť váš výkon, náladu aj kolektívneho ducha. 

Na šport sa nehodia obyčajné tepláky, ktoré vytiahnete zo skrine. Prečo je výber správneho oblečenia dôležitý? Tu je vysvetlenie:

1. Správne športové oblečenie poskytuje pohodlie

Ani do práce alebo na večierok by ste si nevzali šaty, ktoré na vás visia ako vrece, ani tie, v ktorých vyzeráte, akoby ste si ich požičali od mladšieho súrodenca. Aj pri cvičení je to podobné. Iba správne zvolené športové oblečenie vám dokáže poskytnúť maximálne pohodlie.

Voľné a príliš veľké oblečenie vám môže pri cvikoch prekážať, tesné vám zas môže brániť v pohybe a obmedzovať krvný obeh. Dôležitý je výber materiálu. Je obrovský rozdiel, či si vezmete ťažké tričko, ktoré neprepúšťa vlhkosť, alebo tričko z priedušnej látky, ktorá absorbuje pot, pokožku tak drží v suchu a v chlade.

2. Správne športové oblečenie znižuje riziko zranenia

Tí, ktorí to so športom myslia vážne, upravia nielen svoj denný harmonogram, ale aj svoj jedálniček. Často doň pridávajú rôzne výživové doplnky, ktoré majú posilniť kosti a kĺby, stimulovať kardiovaskulárny systém, zregenerovať svaly a pod. Aj správnym športovým oblečením sa dá predchádzať zraneniam.

Tip: Chcete schudnúť, vyformovať si postavu, získať krajšiu pleť či pevnejšie vlasy? Doplňte svoju stravu a pomôžte si v cvičení kvalitnými výživovými doplnkami. 

Kvalitné kompresné športové oblečenie chráni svaly pred zápalmi a zraneniami. Zvyšuje prietok krvi, vďaka čomu sa do pracujúcich svalov správne dostáva kyslík. Vďaka tomu sa cítite menej unavení a dosahujete lepšie výkony. 

3. Správne športové oblečenie zvýši vaše sebavedomie

zena-sportovni-obleceni-drink

Image by drobotdean on Freepik

Nie každý dokáže vybehnúť von a dať si zdravotný okruh. Mnohí tak nerobia, lebo si uvedomujú nedostatky na svojej postave, ktoré však dokáže zmierniť pravidelné cvičenie. Avšak správne športové oblečenie vám môže dodať sebavedomie a pomôže vám dosiahnuť stanovené ciele. 

4. Správne športové oblečenie niečo vydrží

Akákoľvek športová aktivita sa neobíde bez pádov, nárazov a iných drobných úrazov. Všetky tieto sprievodné javy sa potom podpisujú aj na vašom oblečení. Lacné kúsky toho veľa nevydržia, preto ste nútení kúpiť si ďalšie šortky, legíny, tričko či mikinu. 

Kvalitné športové oblečenie vyniká dlhou životnosťou. Je odolné a predstavuje tiež akúsi ochranu pred škrabancami, odreninami a ranami. V konečnom dôsledku za kvalitný kúsok zaplatíte oveľa menej, ako za lacné veci, ktoré musíte stále obmieňať. Takéto športové zmýšľanie je výhodné aj z hľadiska udržateľnosti. 

Ako si vybrať správne športové oblečenie

Unáhlená a náročná doba vyhnala ľudí von. Na uliciach vidieť oveľa viac bežcov a cyklistov, ako tomu bolo kedysi. Hory a kopce sú plné turistov. Fitness centrá praskajú vo švíkoch, aj rôzne športové kluby, telocvične, klziská či plavárne. Tomuto trendu sa prispôsobil aj trh s oblečením. Viete, čo by ste si mali všímať pri kúpe športového oblečenia?

Materiál, ktorý dýcha

Aj keď je pravda, že veľa ľudí siaha po oblečení zo 100% bavlny, pretože je pohodlné, ľahko sa nosí a perie, nie je to veľmi vhodný materiál na cvičenie. Bavlna síce absorbuje pot, no nedokáže vlhkosť odvádzať smerom von. Tkanina ostáva mokrá, lepí sa na telo a je ťažká. Takto je obmedzená správna termoregulácia. 

Termoregulácia je schopnosť udržiavať stálu telesnú teplotu v určitom rozmedzí. Keď počas tréningu začne vaša telesná teplota stúpať, termoregulačný systém začne pracovať, naštartuje odparovanie, aby nazbierané teplo a pot odviedol von z tela, a tak vrátil vašu telesnú teplotu späť do normálu. Aby sa teplo prenieslo z tela von a pot sa mohol odparovať, nesmie ho blokovať oblečenie.

Pot, ktorý zostáva na pokožke, bráni regulácii telesnej teploty. Preto potrebujete oblečenie z látky, ktorá dokáže odvádzať vlhkosť z pokožky a umožňuje odparovanie potu. Medzi takéto materiály patria napr. zmesi s polyesterom, nylonom, latexom, bambusom, vlnou a spandexom. 

Tip: Viete, aké materiály sú vhodné pre oblečenie na rôzne druhy športu a cvičenia?

Uistite sa, že sedí správne

muz-posilovna-svaly

Image by pikisuperstar on Freepik

Niekto dáva prednosť voľnejšiemu oblečeniu, niekto vypasovanejšiemu, aby počas cvičenia mohol sledovať prácu svojich svalov. Neexistuje striktné pravidlo, ktoré vám niečo nanúti a iné zakáže, oblečenie si vyberajte tak, aby ste sa v ňom cítili pohodlne. 

Existuje však niekoľko odporúčaní. Napr. príliš dlhé a voľné športové nohavice sa nie veľmi hodia na jogging alebo na bicykel. Na horskú turistiku by ste určite nemali vyraziť v šortkách. Pilates aj jogu viac precítite v oblečení, ktoré bude kopírovať krivky vášho tela.

Nepodceňujte výber správnej veľkosti. Predajcovia oblečenia majú na svojich stránkach k dispozícii veľkostnú tabuľku. Zmerajte sa, miery si zapíšte a podľa nich vyberajte oblečenie, ktoré vám sadne najlepšie. Ak máte vyskúšaného predajcu, je to výhoda, tu máte istotu, že nekúpite mačku vo vreci. 

Antimikrobiálne a UV ochrana

Stalo sa vám už, že hoci svoje športové oblečenie periete pravidelne ihneď po tréningu, keď si ho opäť oblečiete, stačí chvíľa a znova zapácha? Môžu za to mikróby, ktoré sú zachytené v tkanine. Aj keď ste tričko práve vytiahli z práčky, mikróby sú tam. Obyčajné pranie totiž nepomáha.

Niekto to rieši babským receptom, a to namočiť tričko do roztoku z octu a bieleho vína. Oveľa jednoduchšie však je, ak si kúpite antimikrobiálne oblečenie. 

Ak často cvičíte na priamom slnku, poobzerajte sa po oblečení s UV ochranou. Ochranný odev, samozrejme, chráni iba zakrytú pokožku, nezabudnite na zvyšok tela naniesť kvalitný opaľovací krém.  

Buďte videní

Vaša práca vám umožňuje cvičiť jedine neskoro večer alebo skoro ráno? V takom prípade nezabúdajte na bezpečnosť. Ak sa chystáte na beh, na rýchlu chôdzu alebo na bicykel, vybavte sa oblečením alebo doplnkami, ktoré sú dobre viditeľné už z diaľky. 

Pri outdoorovom športovaní myslite na svoju bezpečnosť a zabezpečte svoju viditeľnosť napr. pomocou reflexných pások. Vhodné sú aj tkaniny v reflexných farbách alebo rôzne reflexné prvky našité priamo na oblečení.

Kompresné športové oblečenie ako prevencia zranení

Správne oblečenie môže zabezpečiť, aby ste sa počas cvičenia nezranili. Konkrétne, kompresné oblečenie zaisťuje, že váš krvný obeh zostáva v norme. Vyvíja mierny tlak na žily, čím uľahčuje lepší prietok krvi a udržuje vaše srdce v tempe. Srdce potom pumpuje viac kyslíka do svalov, čo je rozhodujúce pre udržanie úrovne energie a zníženie únavy. Energia z vašich svalov sa mení na vyšší výkon aj rýchlejšiu regeneráciu.

Ak sa pri cvičení rýchlo unavíte, môžete stratiť správnu formu, oveľa ťažšie sa udržiava správny postoj a pozícia. Vyčerpanosť potom vedie k natiahnutým svalom a zraneniam chrbta. 

Indoorové športy alebo outdoorové športové aktivity

zima-sport-protazeni-zena

Image by Freepik

Športové oblečenie si vyberajte v závislosti od vašich tréningových rutín. Ak cvičíte prevažne v exteriéri, pripravte sa na to. Niečo iné si vyžaduje tréning vo fitness centre. Ak cvičíte doma, môžete z nárokov na odev upustiť. 

Zvlášť si treba dať pozor na cvičenie vonku. Počas teplých letných mesiacov si určite vyberajte látky, ktoré vašej pokožke umožnia dýchať a odvádzajú pot. Ak je veterno, alebo predpovedajú dážď, zoberte si so sebou vrchnú odolnú vrstvu, ktorá vás ochráni pred zmenou počasia.

Keď je vonku zima, prirodzene vás to bude ťahať k teplejším tkaninám. Myslite však na to, že cvičením sa zrýchli váš tep a telesná teplota. Preto svoje oblečenie vrstvite. Na pokožku si natiahnite odev odvádzajúci pot, na to ochrannú izolačnú vrstvu, ktorú budete môcť v prípade potreby vyzliecť. Vždy si zakryte hlavu, uši a ruky, aby ste sa chránili pred chladom.

Farby, potlače aj vzory

Aj keď väčšina volí čierne oblečenie, pretože čierna prináša zoštíhľujúci efekt, prečo nebyť trochu kreatívni a hraví? Dajte svojím odevom najavo, ako si športovanie užívate. Veselé sýte farby odzrkadlia vašu pohodu a vnútornú rovnováhu a dokážu nakopnúť aj ostatných k vyšším výkonom. V kurze sú aj vzorované tričká a športové legíny.

Ak sa obávate, že vám počas cvičenia bude na oblečení vidieť škvrny od potu, potom práve čierna alebo iná tmavá farba bude v poriadku. Riešením sú aj vzorované tkaniny.

Plávanie, box, strečing

Svoje oblečenie prispôsobte konkrétnej aktivite. Ak si zvršky skúšate, predveďte niekoľko cvičných pohybov, aby ste zistili, ako sa pri nich látka správa. Doplňte svoj športový outfit dobre padnúcou spodnou bielizňou. Najmä ženy by mali mať vo svojom šatníku športovú podprsenku. Tu je zopár odporúčaní pre oblečenie na niektoré športy:

  • joga, pilates - športová podprsenka, legíny alebo nohavice na jogu, vypasovaný top. Nízka intenzita vám umožňuje vybrať si voľnejšie alebo tesné oblečenie, nemalo by to byť však nič, čo vás bude v pohybe obmedzovať. Prekážať vám určite budú dlhé šnúrky na teplákoch a rôzne ďalšie “zbytočné” ozdoby. 
  • beh – bežecké šortky, legíny, tepláky, tričko, top s dlhým rukávom, bunda odolná voči vetru. Tu sa určite hodí kompresné oblečenie, ktoré zlepší vašu výdrž. No mnohým ľuďom vyhovuje aj beh vo voľnom oblečení.
  • turistika – pot odvádzajúca základná vrstva, šortky, legíny alebo zateplené nohavice, nepremokavá bunda, flisová mikina. Ak sa vyberiete na turistiku v chladnom počasí, máte na výber celý rad zateplených a nepremokavých búnd a viest.
  • plážový volejbal – športová podprsenka, bikiny, dvojdielne plavky, šortky, legíny, top s dlhým rukávom s UV ochranou proti spáleniu.
  • cyklistika – cyklistické šortky, legíny, vypasovaný top, bunda odolná voči poveternostným vplyvom, prilba. V závislosti od toho, ako dlho a ako často bicyklujete, investujte do nohavíc, ktoré chránia oblasť slabín pred odieraním a nepohodlím, ako sú vystužené šortky alebo spodná bielizeň.
  • aerobik, HIIT – legíny, športová podprsenka, vypasovaný top. Legíny alebo úzke šortky umožňujúce plný rozsah pohybu. Topy odvádzajúce vlhkosť, môžu byť aj voľnejšie pre lepšie vetranie.
  • posilňovanie – tričko, voľné šortky, legíny, tepláky, športové nohavice, vesta, mikina s kapucňou. Ľahký, priedušný top a buď šortky, legíny alebo tepláky, jednoducho čokoľvek, v čom sa cítite najlepšie. Vhodná je aj kvalitná kompresná športová podprsenka. Skúste to vo fitness centre s vrstvami oblečenia. Vaše svaly by totiž počas rozcvičky mali byť v teple. Keď sa zvýši vaša telesná teplota, zvršky si môžete vyzliecť. 

Mohlo by vás zaujímať: Poznáte tieto cviky na pevný guľatý zadok?

Nezabúdajte na správnu obuv

boty-sport

Image by prostooleh on Freepik

Nosenie vhodnej obuvi pre konkrétne športové aktivity môže zlepšiť pohodlie a výkon, a čo je najdôležitejšie, predchádza zraneniam. Šport môže spôsobiť obrovský tlak na chodidlá, členky a nohy. Napríklad beh a skákanie vytvára nárazovú silu cez nohy, ktorá je troj- až päťnásobkom telesnej hmotnosti človeka.

Ak sa venujete jednému športu viac ako dvakrát týždenne, mali by ste si kúpiť obuv špeciálne navrhnutú pre tento šport – bežecké topánky, kopačky alebo turistické topánky. 

Na beh potrebujete topánky s dostatočným odpružením, ktoré dokážu tlmiť náraz. Bežecká obuv je navrhnutá pre pohyb vpred a chráni prednú časť chodidla a pätu. Pomôže vám vyhnúť sa stresovým zlomeninám, tendinitíde a iným problémom. 

Radi behávate v teréne? Chce to topánky, ktoré odolajú špine, blatu, vode a kameňom. Trailové topánky majú pevnejšiu podrážku, vyššiu pätu a tiež podporu zo strany na stranu, aby ste boli v bezpečí pri behu na nerovnom povrchu.

Vychádzkové topánky sú oproti bežeckým vpredu tuhšie. Absorbujú nárazy v päte a na brušku chodidla. 

Keď hráte tenis, robíte veľa rýchlych pohybov zo strany na stranu. Potrebujete topánky, ktoré vám poskytnú oporu na vnútornej aj vonkajšej strane chodidiel. Na rýchle pohyby vpred potrebujete aj flexibilitu podrážky pod bruškom chodidla. Ak hráte na mäkkom ihrisku, vyberte si topánku s mäkšou podrážkou. 

Tenisky na basketbal by mali mať hrubú, tuhú podrážku, ktorá vám poskytne extra stabilitu pri behu po kurte. Vysoké topánky podporia váš členok pri rýchlych zmenách smeru a pri skoku a pristátí.

Potrebujete iba zopár kúskov

kamaradky-cviceni-doma

Photo by i yunmai on Unsplash

Ak športujete už dlhšiu dobu, máte v cvičení nejaký systém. Už ste zistili, čo potrebujete a v čom sa cítite pohodlne. Našli ste svoje top kúsky, ktoré sú z kvalitného materiálu, odolné a ľahko sa čistia. 

Ak však so športom iba začínate, vyvarujte sa tomu, aby ste si zapratali šatník množstvom rovnakého oblečenia. Pomôcť vám môžu rôzne tipy pre minimalistický šatník. Aj tu funguje tzv. kapsulový šatník, kedy vám stačia 3-4 topy, 2-3 spodné časti, 2 športové topánky a 1 mikina alebo bunda.

Na záver

Zhrňme si to na záver. Ak sa obzeráte po novom športovom oblečení, nepúšťajte sa do bezhlavého nakupovania. Odev na šport sa často vyberá podľa módnych trendov. Nepôjdete predsa do fitka v súprave, ktorá je už niekoľko rokov OUT!

Športové oblečenie by však malo byť najmä funkčné. Vyberte si správnu veľkosť, priedušné látky, ktoré odvádzajú pot, kvalitné a odolné kúsky, ktoré sa nezničia hneď pri prvom praní. 

Majte v šatníku niekoľko flexibilných kúskov, ktoré si môžete obliecť na akékoľvek cvičenie. Investujte do kvality, táto investícia sa vám niekoľkonásobne vráti. 


Eva Dedinská, Špecialista na optimalizáciu webov – Naučte sa, ako nastaviť základné SEO on page faktory na svojom webe