9 tipov, ako obliecť deti na slávnostné udalosti a na čo si dať pozor

rodina-deti-svatba-bubliny-louka

Image by freepic.diller on Freepik

Vhodne obliecť deti na rôzne príležitosti môže dať rodičom zabrať. Na jednej strane stojí rozhodnutie, ako vybrať vhodný a elegantný kúsok, a na strane druhej stojí pohodlie vášho dieťaťa. Ako teda vybrať vhodné oblečenie, v ktorom sa budú deti cítiť príjemne? 

Trochu z histórie

Rovnako ako dospelácka móda aj tá detská sa v čase vyvíjala. V minulosti termín detskej módy v podstate neexistoval. Až do konca 18. storočia sa deti obliekali do rovnakých kusov oblečenia ako dospelí, len v zmenšenej verzií. Menšie deti nosili tuniky, bez ohľadu na pohlavie a tie najmenšie boli často ovinuté len kusom látky. 

Neskôr (asi pred 200 rokmi) začali prichádzať na scénu odevy pre deti. Spočiatku išlo predovšetkým o oblečenie určené na konkrétne aktivity, ako plávanie, lyžovanie, jazda na koni, gymnastika a pod. Detské oblečenie, ktoré by vyzeralo tak ako dnes sa začalo vyrábať až po druhej svetovej vojne. Dnes už je odvetvie detskej módy plnohodnotnou súčasťou odevného priemyslu. 

Na čo si dať pozor

Typ udalosti

To, ako dieťa vhodne obliecť, úzko súvisí s typom udalosti. Tento bod však rovnako platí aj u dospelých. Niektoré udalosti sú viac formálne, iné menej a tomu treba prispôsobiť aj outfit. 

Vhodné látky

V žiadnom prípade by ste nemali pri výbere žiadneho oblečenia pre deti opomenúť ani kvalitu látky. Vyberajte si zdravotne nezávadné materiály, ktoré neublížia pokožke vášho dieťaťa ani v prípade alergií, exémov alebo citlivej pokožky. 

Vek

Vhodné oblečenie na slávnostnú udalosť závisí aj od veku. Pravdepodobne nemá zmysel rozoberať oblečenie u bábätka v perinke. Čím staršie dieťa tým “dospelejšie” môže outfit vyzerať. 

Počasie

detske-saty-snura-susit-slunce

Fotka od Jill Wellington z Pixabay

Je pochopiteľné, že chcete, aby vaše dieťa vyzeralo, čo najlepšie. Potrebné je však zohľadniť aj počasie. Ak prší, sneží alebo je zima, nezabudnite žiadny outfit doplniť svetrom, kabátom, či bundou. 

Nenúťte deti do šiat, ktoré nechcú

Nie všetky dievčatá obľubujú ružovú, či dokonca šaty. Napriek tomu, že ste mali predstavy o princeznej v ružových šatách, nemali by ste deti nútiť nosiť oblečenie, v ktorom sa necítia dobre. To isté platí aj pre chlapcov. Prispôsobte teda outfit dieťaťa aj jeho predstavám. 

Jeden outfit nestačí

Deti sú deti, a preto treba počítať s tým, že sa často zašpinia. Neriskujte a majte slávnostné chlapčenské oblečenie alebo slávnostné dievčenské oblečenie v zálohe pre prípad, že by bolo potrebné deti prezliecť.  

Pohodlie

Na úplnom vrchole zoznamu priorít pri výbere oblečenia pre dieťa, by malo byť pohodlie. Ak oblečiete dieťa do niečoho, v čom sa nebude cítiť príjemne pripravte sa na hodiny sťažovania a nespokojnosti. 

K pohodlnému oblečeniu patrí aj pohodlná obuv. Nikdy dieťaťu na dlhšiu udalosť neobúvajte topánky, ktoré ešte nemalo na sebe. Topánky by mali k detskej nožičke dobre priliehať, avšak nemali by nikde tlačiť. 

Vyhnite sa potlačiam

Aj keď deti často obľubujú výrazné potlače a krikľavé farby, pri slávnostnej udalosti bude lepšie sa im vyhnúť. Takéto kúsky by nepôsobili vhodne na dospelákovi a nebudú ani na dieťati. 

Čo deťom obliecť na oslavu alebo svadbu? 

deti-holka-kluk-svatba

Photo by Ben Waardenburg on Unsplash

Pre dievča môžete na svadbu zvoliť elegantné šaty v pastelovej farbe, rozšírené šaty v béžovej alebo šedej albo tylové šaty. Možností je naozaj dosť. Nezabudnite sa však poradiť aj s dievčatkom, ktoré bude mať šaty na sebe. 

Mnohí premýšľajú, či je potrebné chlapcovi zabezpečiť na slávnostnú udalosť oblek. Napriek tomu, že to môže vyzerať rozkošne, pre menšie deti zvyčajne oblek nie je vhodnou voľbou. Nielen, že sa v ňom dieťa nebude cítiť komfortne ale z neho aj rýchlo vyrastie. 

Náš tip: Vo všeobecnosti platí, že deti s oblečenia rýchlo vyrastajú. Viete, ako si usporiadať šatník tak, aby vám v ňom nezavadzali veci, ktoré už deti donosili? 

Chlapci teda môžu na udalosť pokojne prísť v nohaviciach a košeli. Pre lepšie doplnenie detailov, môžete outfit obohatiť aj o motýlik alebo kravatu. 

Inšpirujte sa: Deti rastú doslova zo dňa na deň a pri tých najmenších sa zvyčajne neoplatí kupovať špecifické kúsky, z ktorých veľmi rýchlo vyrastú. Výhodnejšou možnosťou môže byť vzájomné požičiavanie oblečenia medzi mamičkami.

Postup je jednoduchý

Keď už viete, na čo si dať pozor, príprava detí na slávnostnú udalosť pôjde oveľa lepšie. 

  1. Dress code – prvým krokom je zistiť, aký je predpísaný dress code na danú udalosť
  2. Vyberte vhodné oblečenie – vhodné oblečenie záleží na formálnosti udalosti, dôležité je, aby bolo oblečenie predovšetkým čisté a nepoškodené
  3. Pohodlné oblečenie – uistite sa, že deti majú dostatok miesta na pohyb a hranie (vyhýbajte sa tesnému oblečeniu, ktoré by mohlo obmedzovať ich pohyb)
  4. Zodpovedajúce doplnky – v prípade detí, ktoré nosia kravaty, mašle alebo šperky, uistite sa, že sú pripútané správne a nepredstavujú riziko poranenia
  5. Vhodná obuv – vyberte pohodlnú a vhodnú obuv, ktorá zodpovedá oblečeniu a charakteru udalosti
  6. Vhodná farba – zvolte farby, ktoré sú vhodné pre príležitosť alebo zodpovedajú téme udalosti
  7. Nezabudnite na počasie – oblečte deti adekvátne, aby im nebolo ani príliš teplo, ani príliš zima
  8. Výdrž oblečenia – uistite sa, že oblečenie je praktické a odolné aj ak sa budú hrať
  9. Pokoj a pohoda – pred udalosťou si oblečenie vyskúšajte, aby ste sa uistili, že detské oblečenie je pre ne dostatočne pohodlné

holka-kluk-spolecenske-obleceni-knihy

Autor/ka fotografie: Gustavo Fring

Obliekanie dieťaťa môže byť náročné aj po fyzickej stránke, ak dieťa protestuje. Pokúste sa s ním teda urobiť dohodu, tak aby boli obe strany spokojné a mohli ste si slávnostný deň spoločne užiť. 

 

Natália Várošová, Špecialista na optimalizáciu webov - Naučte sa, ako nastaviť základné SEO on page faktory na svojom webe