Tipy na výber dokonalého outfitu na špeciálne príležitosti

Spoločenské akcie, večierky, párty, formálne udalosti, svadobné obrady, Vianoce - odpoveď na otázku ako sa správne zladiť na váš veľký večer môže byť niekedy ťažký oriešok. To, aký outfit si zvolíte na danú príležitosť, závisí od mnohých faktorov: charakteru udalosti, miesta konania, formálnosti pozvania, počasia, no často aj od toho, čo si plánujú obliecť ostatní.

Ak si aj vy lámete hlavu nad tým, čo si obliecť na špeciálnu udalosť, pravdepodobne nie ste sami. Aby sme vám raz a navždy pomohli skoncovať s touto dilemou, zozbierali sme niekoľko inšpirácií, ktoré vám pomôžu zorientovať sa vo svete dress code - od rodinných stretnutí cez štedrú večeru pri veľkom stole až po večierky s kamarátmi, či formálnejšie pozvania. 

Ako správne rozkódovať „dress code”

Či už si udalosť, na ktorú sa chystáte vyžaduje neformálnejšie alebo striktne formálne oblečenie s predpísanými prvkami, je potrebné, aby ste si osvojili základy každého typu dress code. Tu je prehľad najbežnejších pravidiel obliekania na slávnostné príležitosti.

Čo je to slávnostné oblečenie?

Slávnostné oblečenie znamená tiež „koktejlový outfit“ alebo inými slovami: „Neukazujte sa v džínsoch a mikinách, prosím.“ Dress code sa vyžaduje najmä na slávnostné a formálne príležitosti, ale aj počas sviatkov, ako sú Vianoce a Silvester. 

Slávnostné oblečenie je jedinečné v tom, že preferuje určité špecifické farby, vzory a textílie, aby dosiahlo tú správnu sviatočnú atmosféru: zamat, kašmír, manšestr, tvíd, z farieb čierna, biela, červená, zelená, zlatá, vzácne šperky, k tomu veľa flitrov a trblietok.

Slávnostné oblečenie sa hodí nielen na udalosti ako vianočné večierky,  či luxusné silvestrovské párty ale aj na menej sviatočné akcie, ktoré sú jedinečné a vzácne z rôznych iných, osobných či pracovných dôvodov.

Slávnostné oblečenie pre ženy

Pripravujete sa na pracovný večierok a neviete, čo si obliecť? Tu je niekoľko možností:

Šaty

Koktejlové šaty, padajúce tesne nad alebo tesne pod kolená, sú najbežnejším a veľmi obľúbeným druhom šiat, vhodným na akúkoľvek slávnostnú udalosť. Tzv. „malé čierne šaty“ sú už akýmsi štandardom pre rôzne párty. 

Ale vy si môžete na slávnostnú udalosť zvoliť aj niečo jedinečnejšie – šaty so zaujímavými neprehliadnuteľnými detailmi, z látky, ktorá vynikne, či farby vo výnimočných tónoch. Na pracovný večierok skvele poslúži aj elegantný overal či nohavicový kostým, najmä ak sú z luxusnej látky, pôsobia efektívne a zaujímavo.

Topy

Ak uprednostňujete dvojdielne oblečenie, ideálne zvoleným outfitom môže byť slušivý, dobre kombinovateľný top. Výber hodvábnej blúzky alebo elegantnej dámskej košele vo sviatočných farbách je určite vhodnou voľbou.

Sukne

Ak radi nosíte sukne, zvoľte si takú, ktorá padá tesne nad alebo pod kolená. Skvele vynikne, ak bude zo zaujímavej látky, ako je žakár alebo tvíd.

Vrstvy

Ak je vonku chladno, pokojne si na šaty alebo top dajte sveter, sako, či kabát, aby ste zostali v teple. Nepriehľadné pančuchové nohavice sú ďalšou možnosťou vrstvenia na udržanie tepla.

Obuv

Najvhodnejšou obuvou na slávnostné oblečenie sú topánky na podpätku – elegantné lodičky v rôznych farbách od červených až po trblietavé. Pokojne siahnite aj po extra vysokých opätkoch. Keďže mnohé slávnostné udalosti sa konajú práve v zime, skvelým doplnkom sú aj žensky pôsobiace čižmy na podpätku.

Doplnky

Slávnostné oblečenie môžete mať akokoľvek dokonalé, no ten skutočný punc výnimočnosti im dodajú vhodne zvolené doplnky. Nebojte sa siahnuť aj po odvážnejších kúskoch - dlhých náušniciach, mohutných náhrdelníkoch, či lesklých kovových náramkov. Vďaka trblietavej kabelke sa stanete prvou hviezdou večierku.

Slávnostné oblečenie pre mužov

kats-weil-CLD1i8hp008-unsplash-1-300x200

Photo by Kats Weil on Unsplash

Hoci by sa mohlo zdať, že páni to majú pri vyberaní outfitu jednoduchšie, aj tu platí niekoľko dobrých zásad. Aké sú teda možnosti slávnostného oblečenia pre mužov?

Obleky

Obleky sú pre pánov jednoznačne najbežnejšou voľbou. No ak to považujete za nudu, nemusíte siahať iba po klasickom tmavom obleku. Vyberte si niektorý z bledších odtieňov, alebo sa nahoďte rovno do zlata. Súčasná pánska móda ponúka outfity v rôznych zaujímavých farbách i textíliách. Ak ku kvalitnému obleku doladíte vkusné ozdobné doplnky, zanecháte na večierku nezabudnuteľný dojem.

Topy

Ak nemáte náladu na oblek, sú tu aj iné možnosti. Siahnite po kvalitnom farebnom kašmírovom svetri, košeli s otvoreným golierom alebo zapínaním na gombíky. K tomu vyberte zaujímavé zamatové sako, či tvídový športový kabát.

Nohavice

Dolaďte svoj slávnostný top so spodným dielom, ako sú kvalitné menčestrové, flanelové alebo zamatové nohavice.

Topánky

Páni v tomto bode nemajú takú dilemu ako dámy. Postačí vám vybrať si z elegantnej obuvi slávnostnejšieho alebo neformálnejšieho charakteru so zaujímavou farbou. Pre konkrétnejšiu predstavu sa môžete inšpirovať tým, v akých topánkach zachraňoval svet  Daniel Craig vo filmoch o nezabudnuteľnom Jamesovi Bondovi.

Doplnky

Svoj slávnostný outfit sa nebojte doplniť originálnymi doplnkami, ako je vzorovaná kravata, motýlik, masívne hodinky či decentné pánske náramky.

Výber outfitu podľa dress code

Každá udalosť je iná a podľa témy večierku máte na výber ako sa obliecť. Na zábavné párty sa vystrojíte určite inak ako na formálnejšie udalosti. Pred návštevou si na pozvánke vždy skontrolujte vyžadovaný druh obliekania a oblečte sa tak, aby ste urobili dojem. 

Ako dáma by ste pochopiteľne mali venovať patričnú pozornosť aj svojmu účesu, make-upu, nezabudnite aj na vhodnú manikúru a doplnky. Tu sú niektoré z najčastejších typov dress code a čo si na ne obliecť:

Black tie

Ak vidíte na pozvánke „black tie”, znamená to vytiahnuť zo šatníka vaše najlepšie formálne oblečenie. To znamená kvalitné smokingy a elegantné šaty. Ako už názov napovedá, na takúto udalosť je vhodné čierne oblečenie. No súčasná móda je oveľa benevolentnejšia a aj na „black tie” večierky je možné zvoliť aj svetlejšie farby, no vždy zostávajme pri decentných kúskoch. 

Black tie sa väčšinou spája s udalosťami typu gala, čo znamená luxusné látky a strihy, spodné lemy, špeciálne oblecenie s čipkou. Dámy, ak sú invenčnejšie, môžu zvoliť aj dobre ušitý nohavicový kostým na mieru. Páni by sa mali ukázať v saku alebo smokingu s čiernym hodvábnym motýlikom a sviežou bielou košeľou.

Black tie optional

Predstavuje typické formálne oblečenie. Je to zároveň najčastejší dress code na svadbách a oslavách. Ženy by si mali vybrať spoločenskú róbu akejkoľvek dĺžky alebo večerný nohavicový kostým. Muži majú opäť na výber smoking, večerné sako a nohavice alebo jednoduchý oblek v tmavých farbách. Potrebná je aj biela košeľa s manžetovými gombíkmi. 

Je dôležité mať elegantný a ucelený vzhľad, zvážte textúry a výtlačky na luxusných látkach alebo sa rozhodnite pre sofistikované doplnky. Pri formálnych udalostiach si nezabudnite vaše oblečenie rýchlo, ale dokonale vyžehliť.

Semi-formálne

S týmto dresscodom sa môžete stretnúť na firemných akciách alebo oslavách v reštauráciách a baroch. Môžete si to predstaviť ako uvoľnenú verziu formálneho oblečenia, kde nič nepokazíte nadčasovými kúskami zo šatníka. Ale môžete tiež zvážiť koktejlové šaty s naberanými rukávmi, aby ste získali hravý vzhľad. Semi-formálne alebo koktejlové oblečenie je šancou trochu zaexperimentovať s viacerými farbami a siluetami. 

Promócie

chichi-onyekanne-yqZ7Z3ye154-unsplash-1-300x200

Photo by Chichi Onyekanne on Unsplash

S oblečením na promócie si príliš hlavu nelámte. Malo by to byť pekné a slávnostné, ale nie super elegantné. Ak ste maturant, neoblečte si nič, čo budete ľutovať na promočných fotografiách alebo na slávnostnom obede so starými rodičmi. 

Vedeli ste, že niektoré univerzity majú svoj dress code? Často sa jedná predovšetkým o farbu fakulty a požiadavky sú oznámené v pozvánke.

Farebné, biele alebo kvetinové šaty po kolená sú skvelou voľbou, ktorá sa na túto vzrušujúcu príležitosť určite hodí. Zvoľte tiež pohodlné podpätky, ploché topánky alebo pekné sandále, aby ste hladko prechádzali po pódiu.

Tip: Väčšina univerzít oblieka svojich študentov do talárov a promočných čiapok. Aj to môže byť dôvod, prečo oblečenie na promócii nie je nutné toľko prežívať.

Pri promócii niekoho iného postupujte podľa podobných zásad. Zvoľte elegantné, zábavné a premyslené kúsky, ale nie príliš okázalé. Vyskúšajte slušivé nohavice s pekným topom, peknú vzorovanú sukňu alebo veselé šaty z príjemnej látky. Mnohé promócie sa konajú koncom jari alebo začiatkom leta a často zahŕňajú posedenie vonku, takže pozor na počasie a dážď. Pre istotu si vezmite so sebou bolero alebo sveter, aby ste nezamrzli.

Rodinné stretnutie, grilovanie, narodeninová oslava

Pre pohodlný vzhľad môžete zvoliť pekné džínsy, či zaujímavé široké nohavice, zábavný top, k tomu štýlové tenisky, alebo sandále. Uvoľnené vibrácie sú fajn, ale nohavice na jogu, tepláky, tričká s grafikou a nepohodlné tenisky nechajte radšej doma. Ak si ostatní hostia dali tú námahu, aby svojím outfitom zapôsobili, venujte trochu úsilia svojmu vzhľadu aj vy.

Tip: Boli ste pozvaní na večeru? Nezabudnite hostiteľovi priniesť darček, pripadne párty dekorácie k stolovaniu.

Slávnostné príležitosti

Príležitostí, ako sú narodeniny, zásnuby a výročia si vyžadujú slávnostné oblečenie, ktoré je zábavné a nemusí byť úplne formálne. Môžete si obliecť takmer čokoľvek, čo z vás vyžaruje eleganciu. Aby ste si mohli vybrať čo najvhodnejšie oblečenie a látky, treba zvážiť niekoľko faktorov, ako napríklad miesto konania a ročné obdobie. Pastelovými farbami urobíte dojem na jar, svetlé farby a ľahké materiály ako šifón zvoľte v lete, v chladných mesiacoch siahnite po zamate.

Pracovný pohovor

Ak idete na pracovný pohovor, vzhľad si vždy udržujte profesionálny. Lodičky a kostým na mieru (nohavice alebo sukňa) alebo jednoduché čierne šaty poslúžia ako outfit na pracovný pohovor vždy skvele. Je to zároveň akýsi štandard pre väčšinu korporátnych spoločností. 

Ak hľadáte prácu skôr v uvoľnenejšom odvetví, napríklad v startupe, dizajnérskej firme alebo redakcii, môžete vyjadriť svoj osobný štýl. Príliš trendy alebo extravagantne oblečenie sa však nehodí. Vyhnite sa rušivým šperkom a vyhýbajte sa džínsovine, aj vtedy, keď budúci firemný dress code je neformálny.

Pracovná večera alebo firemný večierok

Keď sa obliekate na firemnú akciu, kultúra, ktorú dodržiavate vo vašej práci by mala prevládať. Ak je to konzervatívne prostredie, obliekajte sa konzervatívne aj na slávnostné udalosti. Zvoľte na firemný večierok také oblečenie, ktoré by ste si obliekli aj do kancelárie, ale viac v štýle business casual. Svoj firemný dress code poznáte najlepšie vy.

Na neformálny výlet, ako je firemný piknik, sa môžete obliecť pohodlnejšie. Vyhnite sa provokatívnym vzorom, superodhaľujúcim tielkam, roztrhaným džínsom, šortkám alebo tričkám s nápismi či grafikou, ktoré dvíhajú obočie.

Rodinné udalosti 

Čo sa týka rodinných sviatkov, oblečenie je mierne odlišné od štandardných slávností. Ak plánujete oslavovať s rodinou alebo priateľmi, nemusíte sa obliecť príliš formálne. Zvoľte skôr zábavný a pohodlný outfit, pokojne si vyberte pletené svetre a taftové sukne alebo široké nohavice s flitrami. Vzhľad doplňte funky doplnkami a pohodlnou obuvou.

Vianočná alebo silvestrovská párty

Tieto príležitosti vám umožnia zahaliť sa do lesku a farieb. Dovolené je takmer všetko, pokiaľ sa vám to páči, je to dostatočne elegantné a vyhovuje to charakteru miesta a príležitosti. Zvýšte svoj outfit na vyššiu úroveň a nebojte sa zažiariť. 

Zvoľte výrazný náhrdelník alebo náušnice, skombinujte ich s farebnými šatami, elegantným overalom alebo slávnostným topom v kombinácii s midi sukňou alebo palazzo nohavicami. Bonusové body sú, ak použijete ozdoby ako pierka, strapce, čipky, flitre, korálky alebo mašle.

Tip na vianočné osvetlenie a led pásiky, ktoré pomôžu dotvoriť vianočnú atmosféru.

Outfity na sviatočné obdobie

pexels-julia-larson-6113249-1-300x200

Photo by Julia Larson

Ak hľadáte štýlový slávnostný outfit na koncoročné sviatočné obdobie, nasledujúce módne tipy vám pomôžu vylepšiť aj tie najneformálnejšie sviatočné kreácie.

1. Dolaďte sa vhodnými doplnkami

Neexistuje nič, čomu by doplnky nemohli dodať ešte väčší šmrnc. Vaše slávnostné oblečenie nemôže byť kompletné bez doplnkov, ktoré budú vystihovať vašu osobnosť, štýl, temperament. Ak nejde o udalosť s danou tematikou, siahnite po takých farbách, textúrach a doplnkoch, ktoré vyjadria vašu vášeň k zimnej sezóne.

2. Pyžamová párty

Je načase, aby ste sa pohrali aj s neformálnymi outfitmi. Kto povedal, že by ste si na párty nemohli obliecť pyžamo? Vyberte si zamatovú košieľku, ktorá je nielen vo vašej zóne pohodlia, ale vďaka ktorej vyniknete aj na slávnostnom večierku. Pýtate sa, ktorú farbu zvoliť? Či už chcete zachovať tradíciu alebo chcete jemnejší vzhľad, to závisí na vašej voľbe.

3. Dodajte sviatočný punc obyčajnému

Chcete vyniknúť v dave, no stále si zachovať sofistikovany vzhľad? Oživte svoje „basic” oblečenie pridaním slávnostných a pritom jednoduchých prvkov. Zvoľte napríklad veselé ponožky vo vianočnom štýle, a hneď má váš outfit iný, sviatočný nádych.

4. Oživte staré svetre

Máte kardigán, ktorý sa už príliš dlho skrýval pod kopou zimného oblečenia? Je čas nechať ho nadýchať sa čerstvého vzduchu. Starší elegantný zelený sveter dolaďte k béžovým nohaviciam alebo rifliam a budete vyzerať nadčasovo a originálne zároveň.

5. Lesknite sa

Pri plánovaní vášho slávnostného outfitu nezabudnite zažiariť. Pri vytváraní vášho vzhľadu sa riaďte hlavne tým, že sa to musí páčiť predovšetkým vám a nie tým, čo odporúčajú ostatní. Ak je dlho vaším snom predviesť sa v lesklých večerných šatách, zimné sviatočné obdobie je ideálnou šancou zažiariť.

6. Experimentujte s vlasmi

Jeden z módnych tipov hovorí, že by ste sa nikdy nemali báť skúšať nové veci, a to platí aj o našich vlasoch - korune krásy. Sviatočné udalosti a večierky priam volajú po tom, zvoliť nový netradičný účes a upraviť si vlasy inak ako to robíte v bežný deň. Vyskúšajte úplne niečo nové Čo tak nový strih alebo farbu?

Inšpirácie na outfity počas vianočných sviatkov

thought-catalog-NsTlMQGZcT8-unsplash-1-300x200

Photo by Thought Catalog on Unsplash

Na oslavu s rodinou

  • Biely top s dlhým rukávom
  • Červené kárované tepláky
  • Perlové náušnice
  • Teplé papuče
  • Vlasy stiahnuté stuhou

Na oslavu v meste

  • Zimný biely sveter
  • Čierne džínsy
  • Sviatočný šál
  • Čižmičky
  • Jemný šperk

Na vianočnú party

  • Zamatové šaty - červené alebo čierne
  • Tenký visiaci náhrdelník
  • Priehľadné pančuchové nohavice, môžu byť aj vzorované
  • Čierne lodičky
  • Voliteľné: džínsová bunda

Neexistuje žiadny dôvod, prečo sa slávnostne neobliecť na Silvestra aj vtedy, ak oslavujete s rodinou. Je začiatok nového roka, treba to poriadne osláviť, keď hodiny odbijú polnoc.

Silvestrovský outfit

  • Flitrové spoločenské šaty (čierne, strieborné, zlaté alebo červené)
  • Čierne lodičky s otvorenou špičkou
  • Priehľadné čierne pančucháče
  • Novoročný diadém

Minimalistický outfit

  • Čierny overal
  • Elegantná podprsenka
  • Čierne topánky
  • Trblietavé náušnice
  • Čierna kabelka
  • Hodinky (aby ste nezmeškali polnoc!)

Outfit na dievčenskú noc

  • Trblietavé tielko
  • Čierne kožené legíny
  • Farebné lodičky, v ktorých sa pohodlne tancuje
  • Kabelka
  • Čierne visiace náušnice

Bonus:

Cez sviatky nemôžete nič pokaziť sýto-červenou alebo bielou farbou, kožou ani zamatom. A na Nový rok sú vždy v móde trblietky a satén.

Outfity na oslavu s priateľmi

pexels-andrea-piacquadio-787961-1-300x200

Photo by Andrea Piacquadio

Kardigan a džínsy

Kardigan na gombíky má schopnosť dodať každodenným veciam, ako sú džínsy a tričko, sviatočný nádych. Siahnite po pestrofarebnom variante a spárujte ho so svetlejším spodným dielom, ktorý dodá vášmu vzhľadu zaujímavý kontrast. 

Oversized svetrové šaty

Svetrové šaty sú pohodlné, módne a praktické. Navyše je to jednorazový outfit, ktorý sa dá vylepšiť najrôznejšími spôsobmi. Na oslavu s priateľmi pridajte náhrdelníky, robustné čižmy, sako alebo dokonca extra úplet, aby ste vyzerali jednoducho, ale nie nudne.

Kockované kúsky

Okrem toho, že vyžaruje sviatočnú atmosféru, je pléd typickou jesennou a zimnou potlačou. Ak máte kockované šaty zastrčené hlboko vo vašom šatníku, je čas vybrať ich. Navrstvite ich cez rolák alebo skombinujte svoj obľúbený mohutný sveter s párom pútavých kockovaných nohavíc.

Tip na organizáciu šatníka: Udržiavajte svoje šaty v čistote a poriadku v dostatočne veľkých skriniach na šaty.

Zladiť sa od hlavy po päty

Ak je vaším cieľom, aby ste sa na sviatočnej oslave s kamoškami cítili čo najpohodlnejšie, s overalom alebo so zodpovedajúcou, dobre ladiacou súpravou vršku a spodku z akéhokoľvek materiálu neurobíte krok vedľa. Ak k tomu pridáte vaše obľúbené tenisky, o ideálny večierok je postarané.

Outfity na rodinné stretnutia

Sveter a džínsy

Niekedy sú najlepšie outfity tie, nad ktorými nepremýšľame. Napríklad klasický sveter s bootcut džínsy fungujú rok čo rok. Navyše, ak hľadáte nejakého extra v sviatočnom duchu vyberte si veselé, sezónne farby

Súprava midi šiat alebo sukní

Ak je vaša rodinná udalosť formálnejšia, zvoľte tradičnú cestu so stredne dlhými šatami alebo midi sukňami. Takéto kúsky dokážu pôsobiť vkusne jednoducho, no stále si ich môžete oživiť pomocou pár efektných doplnkov. Midi šaty a sukne sa dobre hoda k akejkoľvek obuvi, od čižiem cez tenisky až po opätky.

Blazer a odvážna sukňa

Žiarivá alebo zdobená sukňa – či už volánová, tylová, saténová, korálková alebo iná – môže byť tiež skvelým kúskom, ktorý zažiari na sviatočnej oslave. Pridajte solídne sako a čižmy, aby ste outfitu dali tú správnu bodku.. 

Tip na fantastickú párty roka

inspa-makers-R1H-uOzUwLs-unsplash-1-300x240

Photo by Inspa Makers on Unsplash

Zmes plédu a zamatu

Boli ste pozvaní na dlho očakávaný večierok a chcete pôsobiť výnimočne? Červený a zelený pléd je dodnes sviatočnou stálicou, v ktorej určite vyniknete. A čo takto vyskúšať osvedčenú kombináciu tartanu (kockovaná pestrá vlnená látka škótskeho pôvodu) a zamatu? Aby bol celkový dojem dokonalý, zvoľte luxusné zamatové sako a elegantnú midi sukňu.

Tip: Viete ako si vybrať vhodnú podprsenku na každú príležitosť? 

Výrazné nohavice

Ak si potrpíte na štýlovú jednoduchosť, no napriek tomu chcete svojím outfitom dať o sebe vedieť, výborne sa to dá dosiahnuť aj zaujímavými nohavicami. Flitrové alebo dokonca kožené nohavice perfektne vyniknú, keď si ich oblečiete k bielej blúzke alebo k elegantnému čiernemu roláku.

Zimná biela

Na zimnej bielej je niečo príťažlivo romantické a elegantné. Ak chcete tento snehovo biely vzhľad ešte niečím okoreniť, pohrajte sa s textúrou. Zvoľte vestu alebo bundu z umelej kožušiny, rozhodnite sa pre úplety alebo vyhľadajte zaujímavé kúsky s korálkami.

Na záver..

Hovorí sa, že to, ako vyzeráme navonok, napovedá o tom, ako sa cítime vo vnútri. Naším štýlom a outfitom dávame okoliu o sebe vedieť veľa dôležitého, oblečenie je vyjadrenie kusa našej osobnosti. Preto je dôležité nielen mať v šatníku tie správne kúsky, ktoré vystihujú náš imidž a životný štýl, ale aj vedieť vždy zvoliť vhodný outfit pre tú ktorú príležitosť. 

Napokon, pri výbere oblečenia nikdy nezabúdajte, aby bolo pre vás hlavne pohodlné a príjemné. Je dôležité zostávať vždy sami sebou a cítiť sa dobre vo svojej koži aj vo svojom outfite.

Dominika Blchová, obsahový a SEO špecialista