Tehotenská móda: Praktické tipy a inšpirácie na obliekanie, ktoré by mala poznať každá tehotná žena

Mnoho mamičiek sa bojí nakupovať tehotenské oblečenie. Jednou z najväčších obáv je, že na výber nebude veľa pohodlných a atraktívnych možností. Tento stereotyp nudného oblečenia však už dávno neplatí. Dnes existuje obrovský výber tehotenského oblečenia a aj mnohí návrhári posunuli tehotenské oblečenie na vyššiu úroveň.

Každé tehotné telo je iné a to, čo niektoré ženy môžu považovať za roztomilé, iné nemusia. Našťastie tehotenská móda prešla dlhú cestu a na výber je toho oveľa viac, ako len jednoštýlové tehotenské oblečenie z minulých rokov.

Pripravili sme si pri vás tipy a inšpirácie, ako vyzerať roztomilo a štýlovo počas aj tehotenstva.

Môže vás zaujímať: Viete ako a kedy originálne oznámiť tehotenstvo svojmu partnerovi?

Kedy začať nakupovať tehotenské oblečenie?

Kedy potrebujete tehotenské oblečenie, záleží na osobných preferenciách a pohodlí. Na túto otázku nie je jednoznačná odpoveď. Každá budúca mamička prežíva svoje tehotenstvo inak a každé tehotenstvo samo osebe je jedinečné. Možno budete musieť investovať do tehotenského oblečenia až v treťom trimestri a možno sa v tehotenskom oblečení budete cítiť pohodlne už takmer od začiatku.

Ak nájdete niečo, čo sa vám hodí a budete sa v tom cítiť dobre, potom smelo do toho. Existujú však náznaky, ktoré vám signalizujú, že je čas poobzerať sa po oblečení pre dokonalé pohodlie budúcich mamičiek:

  • Gombík na nohaviciach si rozopínate častejšie než iba po jedle
  • Priestor medzi gombíkmi na blúzke ponúka výhľad na to, čo je pod ňou
  • Dolný okraj pulóvra sa na bruchu vyťahuje nahor

 

Pamätajte, že nosiť tesné oblečenie počas tehotenstva sa vo všeobecnosti neodporúča. Okrem nepríjemných pocitov môže tesné oblečenie viesť aj k množstvu zdravotných problémov, ako je bolesť, znížený krvný obeh a pozor aj na tehotenskú cukrovku.

Ako vyzerať dobre počas tehotenstva aj za málo peňazí

Tehotenské oblečenie by malo byť o pohodlí a prispôsobení sa vášmu krásnemu, zväčšujúcemu sa brušku počas tehotenstva. Ak chcete obmedziť nutkanie nakupovať príliš veľa a zoznam oblečenia chcete obmedziť na minimum, aby ste ušetrili, čítajte ďalej.

Pred nákupom majte na pamäti:

  • Tehotenské oblečenie sa nosí len krátko, takže použité doplnky sú často ako nové. Existuje niekoľko obchodov, kde nájdete použité, no kvalitné tehotenské oblečenie za zlomok ceny.

     

  • Priatelia a rodinní príslušníci budú nadšení z odovzdávania tehotenského oblečenia, ktoré už nebudú potrebovať, takže sa nebojte opýtať sa.

     

  • Kombinácia a zladenie všestranných kúskov vám umožní optimalizovať šatník aj s menším počtom nákupov a zároveň je to skvelý spôsob, ako si vytvoriť minimalistický šatník aj počas tehotenstva.

     

  • Nemusíte okamžite vymeniť celý šatník. Je lepšie kúpiť jednotlivé veci každých pár týždňov, aby ste mohli skontrolovať, čo skutočne potrebujete a prispôsobiť sa zmenám prebiehajúcim vo vašom tele.

     

  • Pružná tkanina je nevyhnutná. Tehotenstvo je úžasné, ale prináša so sebou aj podiel nepríjemností. Nenoste nič, čo nie je pohodlné a navrhnuté tak, aby sa naťahovalo a pohybovalo sa s vami.

Ako nakupovať tehotenské oblečenie efektívne?

parker-burchfield-tvG4WvjgsEY-unsplash-1-300x200

Photo by Parker Burchfield on Unsplash

Pravdepodobne budete musieť investovať do nejakého materského oblečenia, najmä pokiaľ ide o zabezpečenie pohodlia. Existujú však aj iné spôsoby, ako získať niektoré z vecí, ktoré budete potrebovať na naplnenie vášho tehotenského šatníka.

Nakupujte vo vlastnom šatníku

Predtým, ako si naskladníte celý tehotenský šatník, prezrite si svoj aktuálny a zistite, čo by mohlo fungovať. Napríklad maxi šaty voľného strihu, padavé sukne a topy, nadrozmerné košele s gombíkmi, veľké svetre a vesty, košele a šaty, to všetko môže skvelo fungovať aj na tehotných telách. Presuňte tieto predmety do popredia šatníka a stavajte na nich pridávaním ďalších kúskov, ktoré môžete postupne dopĺňať.

Požičajte si od priateľov

Ak máte priateľku podobnej veľkosti, ktorá bola nedávno tehotná, spýtajte sa jej, či má niečo, čo by vám mohla požičať alebo čo by ste si od nej mohli kúpiť. Nosením vecí, ktoré nosila štýlová kamarátka počas tehotenstva, môžete ušetriť veľa peňazí aj času. Tieto položky si môžete kombinovať podľa seba tak, že ich spárujete s kusmi, ktoré už máte.

Hľadajte výhodné ponuky

Sledujte výpredaje v kamenných obchodoch aj online. Mnohokrát môžete nájsť skvelé ponuky. Je tiež dobré nečakať s nákupom vecí na poslednú chvíľu. Napríklad, ak viete, že v júni vás čaká svadba a je apríl, začnite premýšľať o tom, čo by ste si chceli obliecť a skúste si niečo kúpiť vopred.

Čakanie do poslednej chvíle často znamená iba zbytočný stres, ktorému by ste sa v tehotenstve mali vyhnúť. 

V jednoduchosti je krása

Keď nakupujete tehotenské oblečenie, držte sa základov ako sú džínsy, legíny a všestranné topy, ktoré môžu byť formálne aj neformálne. Zvážte veci, ktoré máte doma a kúpte si kúsky, ktoré tieto odevy doplnia. Napríklad džínsy, čierne nohavice a košeľa s gombíkmi môžu byť zameniteľné s mnohými ďalšími položkami. Džínsy skombinujte s farebným bavlneným voľným tričkom, ktoré už vlastníte a navrch môžete obliecť sveter.

 

Pre profesionálnejší vzhľad si oblečte čierne nohavice, blúzku so zapínaním na gombíky a pridajte nejaké roztomilé šperky. Zakúpením vecí, ktoré sa dajú kombinovať s tým, čo už máte, môžete rozšíriť svoj šatník. Snažte sa vyhnúť nákupu trendy oblečenia, ktoré bude ťažké spárovať s niečím iným.

Nakupujte položky, ktoré rastú s vami

Pri nakupovaní majte na pamäti, že veľkosť, ktorú máte teraz, nie je veľkosť, ktorú budete mať o niekoľko týždňov alebo neskôr. Preto sa uistite, že ak si niečo kúpite, vyberte si položku, ktorá porastie s vaším meniacim sa telom alebo do ktorej môžete vrásť. Nechcete si kúpiť niekoľko párov džínsov v 20. týždni a v 30. týždni si budete musieť kupovať ďalšie. Pokúste sa vybrať položky, ktoré sa natiahnu alebo roztiahnu a ktoré porastú s vami.

Držte sa svojho štýlu

Ak nie ste niekto, kto bežne nosí šaty s kvetinovou potlačou, nemusíte začínať len preto, že ste tehotná. V skutočnosti by ste mali byť schopné nájsť tehotenské oblečenie, ktoré zodpovedá vášmu štýlu. Ak napríklad bežne nosíte džínsy a tričká, investujte do niekoľkých kvalitných párov tehotenských džínsov a pár základných tričiek. Ak bežne nosíte legíny, potom si v každom prípade kúpte legíny. Alebo ak potrebujete v práci profesionálnejší štýl, môžete to rovnako ľahko napodobniť aj tehotenským oblečením.

Nezanedbávajte obuv

Výber správnych topánok, ktoré doplnia váš outfit, je nutnosťou. Keď ste tehotná, vaše nohy môžu rásť a opúchať a vaša rovnováha nemusí byť taká, ako predtým. Vyberte si topánky, ktoré sú nielen pohodlné, ale dostatočne stabilné, aby ste v nich mohli chodiť. To neznamená, že podpätky sú zakázané. Len sa uistite, že sú pohodlné a že v nich môžete chodiť bez pocitu nerovnováhy.

13 kusov oblečenia, ktoré počas tehotenstva skutočne potrebujete

pexels-rodnae-productions-9214890-1-300x200

Photo by RODNAE Productions

Podporná / tehotenská podprsenka

Počas tehotenstva vám prsia narastú minimálne o jednu veľkosť košíčkov, môžu sa stať ťažkými a boľavými. Vyberajte si druh podprseniek, ktorý je podporný, mäkký a nastaviteľný, pretože vaše prsia môžu počas tehotenstva neustále rásť. Ak plánujete dojčiť, kúpte si podprsenky na dojčenie pre ľahké otváranie.

 

Väčšiu podprsenku pravdepodobne začnete nosiť už v prvom trimestri. V závislosti od toho, ako často svoje podprsenky periete a či potrebujete športové podprsenky alebo špecifický typ, si pravdepodobne aj tak budete musieť zaobstarať niekoľko nových podprseniek.

Tehotenské džínsy / nohavice

Aj keď sa vám na začiatku podarí zmestiť sa do džínsov, pravdepodobne budete musieť investovať do tehotenských nohavíc, ktoré sa ale rýchlo stanú vašimi novými najlepšími priateľmi. „Mom jeans“ sú späť v móde a tieto džínsy si určite zamilujete. Tehotenské džínsy majú vo všeobecnosti pružný pohodlný pás, ktorý sedí na bruchu a poskytuje podporu, čo vaše bruško potrebuje.

Pred kúpou vyskúšajte niekoľko párov, aby ste vedeli, v čom sa cítite najpohodlnejšie. Tehotenské nohavice budete pravdepodobne nosiť aj po narodení dieťaťa, takže má zmysel investovať do niekoľkých párov, ktoré sa vám páčia a sú pohodlné.

Tehotenské šaty

Investujte do dobre padnúcich tehotenských šiat, podľa možnosti zavinovacieho štýlu alebo empírovej línie, ktoré budete môcť nosiť na rôzne príležitosti v priebehu nasledujúcich mesiacov. Poobzerajte sa po niečom, čo by ste si mohli obliecť aj do kancelárie, na večeru alebo na spoločný víkendový brunch s partnerom. Džínsové košeľové šaty sú ideálnou voľbou do každého počasia a pri striedaní ročných období. 

Ak ste biznis mama, môžete vyskúšať blúzky a sukne na gombíky a k večerným outfitom je potrebné doplniť váš šatník o tehotenské šaty. Voľný strih vás udrží v pohodlí po celý čas. Navyše, tehotenské šaty vám dodajú ženský vzhľad.

Pletený sveter

Nie je nič lepšie ako úplet, vďaka ktorému sa budete cítiť pripravené na chladne dni. Útulný, štýlový a praktický sveter je klasika, ktorá sa perfektne hodí k tehotenským džínsom, nohaviciam, šatám a sukniam.

Tehotenské topy

Tehotenské topy sú pohodlné a funkčné. Na výber je veľa možností – tehotenské topy a tuniky, tehotenské tričká a tielka. Sú navrhnuté tak, aby sedeli a lichotili počas tehotenstva aj mimo neho. Väčšina z nich je vhodná aj pre ľahký prístup k dojčeniu. 

Legíny

Legíny sú nevyhnutným všestranným základom tehotenskeho šatníka. Predstavte si ich ako základnú vrstvu pod vaše šaty, dlhé košele, blúzky aj topy spoločenského oblečenia. Legíny však môžete využiť aj doma ako pohodlné nohavice na leňošenie.

arren-mills-XP94kdAWJIo-unsplash-1-300x200

Photo by Arren Mills on Unsplash

Tehotenské spodné prádlo

Tehotenské spodné prádlo si môžete zaobstarať v širokej škále štýlov, od vysokého pása, cez nízky pás až po tangá, v závislosti od vašich preferencií. Dobrým nápadom je aj niekoľko párov „babských nohavičiek“ v námorníckej alebo čiernej farbe na nosenie po pôrode. 

Zvoľte priedušnú látku, ako je bavlna alebo zmes bavlny, najmä, ak máte citlivú pokožku. Pohodlie je tu kľúčové a netrápte sa, ak radšej nosíte elegantné, sexi a volánikové veci, po pôrode sa k tomu vrátite.

Na škodu vám určite nebude ani pohodlné tehotenské pyžamo, ktoré určite oceníte najmä pre príjemný a kvalitný spánok.

Tehotenské džínsové "Dungarees"

Ikonické denimové tehotenské montérky z 90. rokov sú ešte aj dnes populárne a mnoho mamičiek na ne nedá dopustiť. Oblečte si pod ne jednoduché tričko, navrch ľahký úplet a pridajte tenisky pre každodenný vzhľad budúcej mamičky.

Maxi dress

Dobre, nie každý má rád šaty. Ale verte, splývavé maxišaty budú vaším najlepším priateľom najmä počas letných mesiacov. Vyhnite sa ťažkej alebo obtiahnutej látke a namiesto toho si vyberte niečo ľahké a priedušné. Maxišaty bez rukávov alebo tielkového štýlu vyrobené špeciálne na tehotenské nosenie majú zvyčajne na bokoch všité riasenie, čo je fantastická funkcia, ktorá bude rásť s vami a vaším bruškom a zároveň bude vyzerať lichotivo. 

Zimný kabát

V závislosti od vašej polohy a počasia možno budete musieť počas tehotenstva investovať do zimného kabáta. Veľa závisí od štýlu, očividne nebudete mať na sebe tesnú bomberovú bundu, ale niečo, čo presahuje pás alebo dokonca celú dĺžku.

Plavky

Nie je nič lepšie, ako sa okúpať a schladiť v horúčavách leta, najmä, keď ste tehotná a cítite sa trochu nepohodlne. Aj tu však platí, že toto je vecou voľby. Ak vám vyhovuje predvádzať svoje bruško v dvojdielnych kusoch, smelo do toho. Ak však dávate prednosť niečomu skromnejšiemu, zvoľte skôr jednodielne plavky špeciálne určené pre tehulky. 

Topánky

Možno budete musieť na konci tehotenstva investovať do jedného páru väčších topánok. Niekedy nohy opuchnú a spôsobia určité nepohodlie. Takže, ak môžete, dajte si nohy hore a odpočívajte čo najviac! A v závislosti od ročného obdobia môžu byť žabky vaším najlepším priateľom. Hľadajte pár s menšou podporou alebo niečím, čo vám odporúča lekár. Čo sa týka pohodlia a podpory, treba zvážiť kvalitu nad kvantitou. 

XY tipov pre budúce štýlové mamičky

pexels-rodnae-productions-9214897-1-300x200

Photo by RODNAE Productions

Ženy dnes uprednostňujú štýlové ukazovanie svojho bruška. Tehotenská móda nemusí byť únavná. Vyžaduje si len to, aby ste si boli vedomé toho, ako sa pohodlne obliecť, skúšať a zistiť, aké tvary a strihy na vás vyzerajú krásne alebo ktorý outfit vám najviac pristane. Pre štýlové a pohodlné obliekanie je tu niekoľko módnych tipov pre každú budúcu mamičku!

1. Pohodlné a pružné tehotenské oblečenie

Počas tehotenstva je veľmi dôležité cítiť sa pohodlne. Vždy si vyberajte ľahkú a priedušnú látku bez ohľadu na ročné obdobie. Najpreferovanejšie látky na tehotenské oblečenie sú bavlna, lycra, denim a ľan. Pre citlivú pokožku sa odporúčajú hypoalergénne tkaniny, ako je organická bavlna. 

Vyhnite sa syntetickým látkam, ktoré môžu zvýšiť potenie a môžu spôsobiť podráždenie alebo vyrážky na pokožke. Tiež sa snažte vyhnúť ťažkým materiálom alebo flitrom.

Počas tehotenstva vaše oblečenie rastie s vami. Preto sú elastické odevy základom šatníka. Strečová tkanina tiež pomáha zdravému krvnému obehu a voľnému pohybu. Odevy zmiešané s bavlnou alebo spandexom môžu byť perfektnou voľbou.

Tip: Poznáte históriu textilu a rozdiely medzi jednotlivými látkami, ich kvalitou alebo spracovaním?

2. Pridajte vzory a farby

Áno, aj počas tehotenstva môžete nosiť vzory a farby. Menšie vzory a úzke prúžky majú vo všeobecnosti tendenciu vytvárať vizuálne zoštíhľujúci efekt a dodávajú budúcim mamám lichotivý vzhľad.

Existuje všeobecný mýtus, že čierne oblečenie vás robí štíhlejším. Pravda je, že vyzerať štíhlejšie závisí skôr od strihu látky ako od farby. Na strihu odevu záleží viac ako na potlači alebo farbe, pokiaľ ide o zvýraznenie tvaru tehotnej postavy. 

Nebojte sa preto doplniť svoj tehotenský šatník aj o farby. Ak máte obavy z toho, že budete vyzerať príliš „overdressed“, rozhodnite sa pre potlače a vzory v tmavšej palete farieb. Ak chcete dosiahnuť oveľa lepší vzhľad, môžete nosiť zodpovedajúce doplnky, ktoré prinesú trochu zábavy.

Čo je najdôležitejšie, musíte sa cítiť sebavedome a pohodlne vo všetkom, čo máte na sebe. Pamätajte, že ak sa cítite dobre, potom budete vyzerať skvele.

3. Používajte príslušenstvo a doplnky

Vaše tehotenstvo nemusí byť nudné obdobie. Správne doplnky, ako sú šperky a šatky, dodajú vášmu outfitu šmrnc. Pochváľte sa svojím tehotenským leskom krásnym odtieňom pier alebo lakom na nechty. Vyhnite sa však silnému make-upu.

Skúste si obliecť aspoň jeden doplnok, či už je to výrazný náhrdelník, kabelka v popovej farbe alebo originálne náušnice. Jedným zo spoľahlivých spôsobov, ako vniesť nový život do existujúceho oblečenia, je výmena doplnkov. Zaujímavé šperky, obuv, šatky a kabelky - to všetko posunie váš outfit na úplne inú úroveň.

4. Naučte sa nosiť legíny štýlovo

Tehotenské legíny sú také pohodlné, že v nich prakticky budete bývať aj počas tehotenstva. A najlepšie na legínach je, že ich môžete nosiť aj po narodení bábätka. Ak niekto povie, že legíny nemožno považovať za nohavice, tak potom asi nevie, ako ich upraviť. 

Legíny sú veľmi univerzálne a existuje veľa rôznych spôsobov, ako ich nosiť. Ak chcete získať viac nápadov, prezrite si stránky ako Pinterest a zistite, ako si iné budúce mamičky obliekajú tehotenské legíny.

5. Vyberte si tepláky, ktoré sú elegantné a zároveň pohodlné

Najmä počas posledného trimestra budete mať na sebe pravdepodobne to najpohodlnejšie oblečenie, ku ktorému patria určite tepláky. Nosenie teplákov však nevyhnutne neznamená, že budete vyzerať nemotorne a nudne. V dnešnej dobe je k dispozícii pestrá škála trendových a štýlových tehotenských teplákov. Najlepšie na tom je, že ich môžete použiť aj ako oblečenie na tehotenskú jogu, pilates či gymnastiku.

6. Ukážte vašu osobnosť

Móda je najvyššia forma sebavyjadrenia. Ak sa chcete v tehotenstve dobre obliekať a vyzerať štýlovo, neváhajte a nechajte vyniknúť vo vašich outfitoch svoju osobnosť.

Keď ste tehotná, budete vyzerať a cítiť sa oveľa módnejšie, ak sa vyhnete akémukoľvek oblečeniu, ktoré vám je nepríjemné. Zostaňte samé sebou a nesnažte sa byť niekým iným.

Využite svoju kreativitu, aby ste sa vyjadrili, dobre sa obliekali a vytvorili si štýlové outfity, ktoré sú o vás, ukážte vašu osobnosť a ukážte svoje najlepšie vlastnosti prostredníctvom originality, sebavedomia a jedinečnosti.

Tip pre snažilky: Nedarí sa vám alebo niekomu z vášho okolia otehotnieť? Pozrite si inšpirácie, ktoré by možno mohli pomôcť.

anna-hecker-wqcQ6ODwPxU-unsplash-1-300x200

Photo by Anna Hecker on Unsplash

Čo v tehotenstve nosiť a čomu sa naopak vyhnúť?

Toto áno:

  • Elastické a priedušné materiály
  • Nohavice na traky pre dostatok miesta na rastúce bruško
  • Pánske košele pre viac pohodlia
  • Obliekanie sa vo vrstvách
  • Empírový a áčkový štýl
  • Dlhé svetre
  • Kabátik, ktorý sa hodí tak k nohaviciam, ako aj k šatám

Toto určite nie:

  • Vrecovité oblečenie
  • Príliš veľa aplikácií, vreciek a volánov
  • Topy a blúzky s gumičkami, ktoré tlačia a môžu spôsobiť diskomfort
  • Úzke nohavice (skinny jeans)
  • Príliš vysoké podpätky, obzvlášť v pokročilom tehotenstve
  • Zle zvolené podprsenky, najmä vtedy, keď sú prsia veľmi citlivé

Tip: Najmä na večerných prechádzkach myslite na bezpečnosť a používajte reflexné prvky pre zlepšenie viditeľnosti.

Trendy inšpirácie na outfity

camylla-battani-dz8g0IxEqh0-unsplash-1-1-300x200

Photo by Camylla Battani on Unsplash

Outfit do práce

Ak ešte stále chodíte do práce, vytváranie outfitov môže byť náročné, no s tými správnymi kúskami vám to pôjde ľahšie. Najvhodnejšie sú oversized kúsky, ako je sako, košeľa alebo dlhý sveter. To sú odevy, ktoré by mal váš šatník obsahovať od začiatku tehotenstva.

Ak máte v práci prísnejší dress code, odporúčame siahnuť po voľnejších šatách z kvalitných materiálov, blejzroch, elegantných svetroch na gombíky a plisovaných sukniach. Kombináciou týchto kúskov si budete môcť vyskladať desiatky outfitov, ktoré si zamilujete aj po pôrode.

Outfit na spoločenskú udalosť

Ak máte pred sebou obdobie svadieb alebo spoločenských udalostí, aj v tehotenstve môžete stále zažiariť. Čokoľvek si vyberiete, bude určite vyzerať nádherné - mini, midi alebo maxi sukne, kostýmy, overaly, v lete si môžete zvoliť aj voľné šaty.

Môžete siahnuť aj po obtiahnutejších kúskoch, ktoré ukážu vaše bruško. Všetko však bude závisieť od udalosti, na ktorú idete.

Pohodlný outfit na doma

Ak sa nachádzate vo vyššom štádiu tehotenstva a neviete, čo na seba, verte, že nie ste sama. Posledné dni tehotenstva si už môžete užiť aj v teplákoch, legínach alebo len tak v župane. Teraz je vhodný čas zvoliť to najmäkšie oblečenie, ako sú pletené komplety a mikiny.

Tip pre viac domáceho pohodlia: Zútulnite si domáce posedenie so zamatovými vankúšikmi.

Outfity na chladnejšie dni

Keď je vonku zima, ako budúca mamička to budete mať jednoduché. V podstate je jedno, čo si naobliekate, pretože aj tak všetko zakryjete bundou alebo kabátom.

V zime siahnite po už vyššie spomínaných pletených kompletoch, mikinách a samozrejme tehotenskych rifliach, ktoré vďaka látkovej časti ochránia aj bábätko v brušku a chrbát pred nachladnutím. 

Záver

Počas tehotenstva môžete bez námahy vyzerať úchvatne a cítiť sa čo najlepšie, ak budete postupovať podľa správnych módnych tipov. Zaslúžite si krásne a dobre padnúce outfity, aj keď čakáte dieťa alebo kojíte. Počas tehotenstva záleží na tom, aby ste sa cítili ako kráľovná štýlu, ktorou skutočne ste. Bez ohľadu na to, aké tipy budete dodržiavať alebo čo máte na sebe, kľúčom je cítiť sa dobre a pohodlne vnútri aj vonku. 

Pamätajte, že pokiaľ sa cítite nádherne, vyzeráte tiež nádherne. Dúfame, že s našimi radami a tipmi teraz s nadšením prerobíte svoj šatník.

Dominika Blchová, obsahový a SEO špecialista