Ako si vyformovať telo doma a vyzerať skvelo aj bez väčšieho úsilia?

Cvičenie je dôležité. Nielenže vám zlepší náladu a spevní telo, je to jedna z dôležitých foriem starostlivosti o seba. Niet pochýb o tom, že niekedy je oveľa jednoduchšie zacvičiť si doma, ako nájsť si čas a vyhodiť peniaze za návštevu posilňovne alebo hodiny fitness tréningu. Existuje veľa cvičení, ktoré môžete ľahko zakomponovať do vášho domáceho tréningu a vyformovať si skvelú postavu do vášho outfitu.

I keď niekedy je ťažké sústrediť sa a motivovať sa k tréningu doma, nasledujúce cviky a tipy vám pomôžu vašu fitness rutinu uľahčiť a spevniť si telo aj bez väčšieho úsilia. 

7 cvičení na doma, ktoré vám vyformujú postavu

Drepy

Pre mnohých nenávidené, no veľmi účinné, a preto by ste ich určite z vášho tréningu nemali vynechať. Robením drepov posilníte celú spodnú časť tela. Vďaka tomu si dobre precvičíte nielen stehná, ale aj zadok. 

Roznožte nohy, dajte sa do mierneho podrepu a z tohto bodu začnite pomaly klesať a potom sa vracať do pôvodnej pozície. Nikdy sa celkom nevyrovnajte, pretože tak by ste nedali vášmu svalstvu dostatočne zabrať. Udržujte stabilitu pomocou rúk, aby ste pri drepoch zotrvali dlhší čas.

Stehná a chrbát

Kľaknite si na kolená a rukami sa zaprite do podložky. Zdvihnite pravú nohu a dajte ju do vodorovnej polohy, následne zdvihnite ľavú ruku a zotrvajte v tejto pozícií pár sekúnd. Strany potom vymeňte.

Tip: Viete ako si pomocou cvičenia v štýle SM systém, môžete pomôcť odstrániť problémy s bolesťou chrbta?

Kliky

Kliky precvičia každú časť vášho tela. Ak nezvládnete klasické kliky, zvoľte si tú verziu, ktorá vám je jednoduchšia a vyhovuje vám. Pri slabšej kondícii, vyskúšajte ženské kliky, tým, že ohnite nohy v kolenách. Ak si trúfnete, zostaňte na špičkách a robte kliky v mužskej alternatíve.

zena-cvik-mic-300x200

Photo by mr lee on Unsplash

Brucho

Ľahnite si na chrbát, pokrčte nohy v kolenách a zdvihnite ich z podložky. Oprite si ruky dlaňami o kolená. Následne naraz vystrite ruku a nohu na ľavej strane, zotrvajte chvíľu v tejto polohe a potom sa vráťte späť. Cvik urobte aj na druhú stranu. Tento cvik je skvelý na posilnenie brušných svalov, ktorý ocenia napríklad aj mamičky po pôrode, ktoré si chcú vyformovať svoje bruško. 

Štíhly pás

Oprite sa chrbtom o stenu a postupne sa zošuchnite tak, aby ste mali nohy pokrčené v kolenách. Do ruky si vezmite nejaký predmet, držte ho rovno pred sebou a potom sa začnite točiť do oboch strán. Tento cvik rozhýbete vaše svalstvo v oblasti pás.

Cvičenie na rebrinách

Ak ešte doma nemáte rebriny, určite by ste mali zvážiť ich kúpu. Rebriny sú pravdepodobne najuniverzálnejšia športová pomôcka, ktorá ponúkajú mnoho cvikov, ako sú napríklad kľuky, príťahy a výpady na rebrinách, zdvíhať nôh vo vise, výstupy a výpony a mnoho ďalších. 

Cvičením na rebrinách si dokážete spevniť naozaj celé telo a precvičiť každý jeden sval.

Rebriny na doma sú cenovo dostupným pomocníkom športu a zdravia. Môže na nich prakticky cvičiť každý - deti, dospelí aj seniori. Pre intenzivnejsi tréning je možné dokúpiť si pomôcky, ako napríklad gymnastický rebrík, kladinu, hrazdu, bradlá či lavičku.

Joga

zena-joga-cviceni-doma-300x185

Photo by Zen Bear Yoga on Unsplash

Joga a jej pozície, vám pomôžu posilňovať nielen vašu imunitu, bojovať proti chorobám, znížiť stres, ale aj vyformovať postavu. Zotrvaním v pozíciách zapojíte príslušné svaly, čím si pri pravidelnom cvičení môžete vyformovať vaše telo. 

Ako si formovať telo bez veľkého úsilia

Cvičiť niekoľko dní v týždni nemusí byť pre každého a vyhradiť si niekoľko hodín na cvičenie môže byť niekedy nemožné.  Ak však aj napriek tomu chcete vyzerať dobre tu je niekoľko tipov na spevnenie a zlepšenie vašej kondície bez toho, aby ste sa museli potiť pri domácom tréningu.

Tip: Športoví nadšenci môžu do svojej rutiny zahrnúť aj iné pohybové aktivity, ako je napríklad beh, plávanie, cyklistika, skialpinizmus či turistika. 

Chôdza

Vedeli ste o tom, že ak chcete zostať zdravý mali by ste chodiť aspoň hodinku denne, čo je približne 6 – 8 tisíc krokov? Aj keď chôdzu veľa ľudí podceňuje, je to jeden z tých najlepších spôsobov, ako dať telo do pohybu, spevniť svaly a spáliť tuky. Preto vždy, keď môžete, choďte pešo.

Berte schody

Chcete si vytvarovať a mať pekné lýtka a to aj bez toho, aby ste museli behať a venovať sa cyklistike? Ak bývate v bytovke a máte príležitosť, vždy choďte po schodoch. Uvidíte, že už po niekoľkých týždňoch uvidíte výsledky.  

cviceni-schody-300x200

Photo by Bruno Nascimento on Unsplash

Natiahujte sa

Aj keď sa strečing často zanedbáva, je veľmi dôležitý a to nielen preto, že vám spevní svaly, ale po takom tréningu môže zabrániť bolestiam a predchádzať zraneniam. Okrem toho je to skvelý spôsob cvičenia, ktorý nie je časovo náročný. Naším tipom pre vyrysované ramená je správne držanie tela, ktorý zahŕňa práve správny strečing.

Rada na záver

Vaše vyformované telo budete určite chcieť predstaviť v krásnych outfitoch. Pri výbere oblečenia myslite aj na vašu bezpečnosť. Nech už pôjdete na akúkoľvek nočnú párty, koncert alebo inú spoločenskú udalosť, doplňte váš vzhľad vhodnými štýlovými reflexnými prvkami.

Je dôležité poznamenať, aby ste vždy počúvali vaše telo a do vašej cvičebnej rutiny pridali veľa rozmanitosti, aby vás nezačala nudiť. Niekedy si zacvičte iba jogu alebo pilates a inokedy dajte vášmu telu zabrať. Dôležité je, aby bolo cvičenie vyvážené. Miešanie vašich tréningov s rôznymi druhmi cvičení vám pomôže zostať viac motivovaný a cvičenie bude oveľa zábavnejšie.

 

Dominika Blchová, PoctiveSEO.sk